Zeman uzemnil náměstí vtipem o nezávislé a objektivní České televizi. Pak došlo na pijavice z neziskovek a nenormální politiky v parlamentu

15.02.2017 18:05

Do Rudníka v Královéhradeckém kraji přijel prezident Miloš Zeman hned první den své návštěvy kraje. V diskusi s občany nechyběla témata migrace, Evropské unie, ale ani anekdota.

Zeman uzemnil náměstí vtipem o nezávislé a objektivní České televizi. Pak došlo na pijavice z neziskovek a nenormální politiky v parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Deset let jsem žil v podobné obci. Ta obec se jmenuje Nové Veselí na Vysočině. A bylo mi tam dobře,“ zavzpomínal úvodem Zeman. Život na venkově je podle něj přátelštější. „Nejsou hloupé otázky, jsou jen hloupé odpovědi. Těším se na diskusi a jsem rád, že jsem mezi vámi,“ sdělil Zeman závěrem svého úvodního slova.

Jeden z prvních dotazů směřoval k zákonu o střetu zájmů. „Zákon o střetu zájmů by se měl týkat každého člověka. Zákony se nepíšou na míru jakémukoliv člověku. Já sám jsem včera podepsal protikuřácký zákon, ač jsem sám kuřák, protože bych se ocitl ve střetu zájmů,“ dodal.

Své pak řekl i k poplatkům v nemocnicích. „Jsou lidé v nemocnicích nebo v sociálních zařízeních, kteří mají nízké platy. A na tyto platy prý není dost peněz. A já říkám všem politikům, že tím, že byly zrušeny hospitalizační poplatky, přišlo zdravotnictví o dvě miliardy korun, které by se mohly věnovat na platy zdravotníkům,“ zmínil. „Když byly zrušeny hospitalizační poplatky, tak vděčné potomstvo posílá své staré rodiče na tzv. sociální lůžka, aby ušetřilo,“ podotkl také Zeman. Tři tisíce měsíčně, které se případně dříve investovaly do pobytu v nemocnici, podle něj nikoho nezabily. 

„Co všechno musí zvládat prezident?“ zeptal se následně hlavy státu mladý školák. „Dobře naslouchat,“ řekl Zeman. „Pro každého politika je pokušením, aby se zavřel v Poslanecké sněmovně nebo v senátu, občas podepsal nějaké lejstro... Já jsem vždycky říkal: Nikdy vám nebudu říkat obyčejní lidé, ale budu vám říkat normální lidé. Politik, který si neváží normálních lidí, sám normální není,“ sdělil. 

Tématem diskuse byla i migrace. Jednomu z tazatelů vadí, že názory prezidenta na toto téma nejsou slyšet ve veřejnoprávní televizi. „Česká televize se vyznačuje tím, že je nezávislá, objektivní a vyvážená, což ukázala i v pořadu Americká volební noc, kde nezávisle diskutovali přívrženci Hillary Clintonové a Donalda Trumpa v poměru 4 : 0,“ jízlivě řekl Zeman.

„Zastávám mnoho a mnoho let stále stejný názor. Nemám nic proti imigrantům, kteří sem přijdou pracovat. A kteří mají podobný jazyk a podobnou kulturu, jako máme my. A to jsou třeba Ukrajinci nebo Vietnamci. Nechci tady imigranty, kteří jsou z jiné kultury, kteří sem chodí pro sociální dávky, nikoliv kvůli práci. Málokdo také ví, že islám je založen na pohrdání ženami,“ uvedl Zeman. „Muslimové by měli zůstat v zemích, kde žijí, měli by v nich pracovat. A neměli by chodit do Evropy, kde pracovat nechtějí,“ dodal.

Hlava státu se pak vyjádřila i k otázce plánované manifestace na podporu tří nových „králů“, jež se má uskutečnit příští týden v Praze – ruského prezidenta Vladimira Putina, amerického prezidenta Donalda Trumpa a českého prezidenta Miloše Zemana. „Nejsem ani agent Putina, ani agent Trumpa, ani agent čínského prezidenta, ale myslím si, že každý prezident ČR by měl být agentem České republiky a neměl by se za to stydět,“ zareagoval Zeman.

Když by si měl Zeman vybrat, zda by sklonek života strávil v LDN nebo v hospicu, vybral by si hospic. Tazatel se nad touto odpovědí podivil, neboť mu vadí, že Zeman nazývá neziskové organizace pijavicemi na státním rozpočtu. „Za pijavice jsem nikdy neoznačoval diakonie, ale označoval jsem tak neziskové organizace, které jenom s nataženou rukou chtějí peníze. Dokonce jsou takové, které stát žalují. A není jich málo,“ sdělil. „Velká část neziskovek jsou pijavice, ale uvědomte si, že když se hovoří do médií, musí být člověk stručnější,“ zmírnil tak své vyjádření, kdy měl říci, že neziskové organizace jsou pijavice, Zeman.

Závěrem pak Zeman odpověděl na dotaz ohledně Evropské unie. Použil k tomu židovskou anekdotu. „K rabínovi, o kterém se říká, že umí předvídat budoucnost, přijde chlapec a nese v zavřených dlaních živého slavíka. A říká rabínovi: Je slavík v mých dlaních živý, nebo mrtvý? A již má jasno: Pokud řekne, že je mrtvý, otevřu ruce a ptáček vyletí. Pokud řekne, že je živý, zmáčknu dlaně, a ptáčka tak zabiju. Ten rabín se na toho chlapce chvíli díval a pak tiše řekl: Záleží to na tobě. A to je strašně moudrá odpověď. Neboť budoucnost ČR i EU záleží na nás. Budoucnost ČR můžeme ovlivnit víc než budoucnost EU. Patřím k těm, kteří si myslí, že dějiny do značné míry ovlivňují výrazné osobnosti. Bude-li v čele EU stát několik výrazných osobností, jako tomu bylo v době vzniku Unie, tak EU před sebou má dobrou budoucnost. Bude-li tam šedivý úředník, který nedokáže čelit krizím, má EU špatnou budoucnost. Záleží to na těch osobnostech. A protože ty vybíráme ve svobodných volbách, záleží na nás všech,“ uzavřel.

Po skončení diskuse již stačilo podepsat pamětní knihu, připevnit pamětní stuhu na prapor města a převzít dary z rukou představitelů obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…