Zeman v ČT potápěl jednoho ministra za druhým. A vysvětlil, kdo je pitomec

21.12.2012 21:40

Bývalý premiér a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman se v prezidentském speciálu pořadu Hyde park pustil do kritizování současné vlády. Označil ji za vládu amatérů, jejíž vrcholem byla ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM), která prý nedokázala poznat ani tank. Přesto pochválil premiéra Petra Nečase (ODS) za to, že uznal chybu a Peake odvolal.

Zeman v ČT potápěl jednoho ministra za druhým. A vysvětlil, kdo je pitomec
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezidentský kandidát Miloš Zeman v pořadu ČT Hyde park

V úvodu pořadu Zeman pochválil Českou republiku. Je to prý země, kde se mu líbí nejvíce. Jako premiér navštívil 40 zemí a nikde se mu tolik nelíbilo. Proto tráví každou dovolenou na Vysočině.

Během novoročního projevu bych nemluvil jako Fidel Castro

Komu z prezidentských kandidátů by Zeman dal svůj hlas? „Nikdy bych nedal hlas tomu, kdo se v politice nikdy nepohyboval. Tím nám vypadává polovina kandidátů. Těm zbývajícím bych dal hlas, pokud mají exekutivní zkušenost ve vládě,“ naznačil Zeman. Dodal, že se jedná o dvě jména.

Jeden z dotazů, na které v Hydeparku odpovídali všichni kandidáti, se týkal změny formátu novoročního projevu. Podle Zemana by tam neměly zaznívat fráze. Osobně by všem přál, aby za nimi v dalším roce zůstalo něco hmatatelného. „Nejsem Fidel Castro, abych mluvil osm hodin,“ odmítl rozsáhlé projevy. Deset až patnáct minut prý stačí.

Vrchol této vlády amatérů byla Karolína Peake

Pak už došlo na komentování současné politické situace, především krize vlády kvůli odvolání Karolíny Peake z čela ministerstva obrany.  „Je to především vláda amatérů. Žádný ministr neumí vést svůj resort a nemá odborné znalosti. Vrchol byla Karolína Peake, která nerozezná tank. Ale zapomíná se, že ministr zemědělství nerozezná žito od pšenice,“ reagoval Zeman. Kritizoval i ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který prý není názorově konzistentní, a proto se rovněž řadí k amatérům.

Zeman připustil, že i za jeho vlády došlo k výměnám ministrů. Vyloučil ale, že by někdo z nich nebyl odborník na danou oblast. „Moji ministři rozuměli svým resortům. Vzhledem ke svému věku se ale opotřebovali, tak je nahradili mladší,“ vysvětlil rozdíl.

Uznání chyby je lepší než setrvání v chybě

Pokud by byl Zeman postaven před podobnou situaci, kdy by mu předseda vlády navrhl Peake na ministryni obrany, nejmenoval by ho okamžitě. Přemlouval by takového premiéra a vysvětlil mu, že by tímto krok zesměšnil sebe i ministerstvo obrany.

Přesto si Zeman váží premiéra Petra Nečase (ODS) za to, že uznal chybu a odvolal Peake. „Uznání chyby je lepší než setrvání v chybě,“ pochválil.

Přistál jsem ve Střední Americe a nalezl tam mayský kmen, kterému došel šutr

Zeman v Hydeparku znovu označil novináře za pitomce, protože se jeden divák zeptal, zda na svém názoru dál trvá. „Jestliže někdo má větší ambice než jsou jeho reálné schopnosti, tak je to pitomec. Novináři mají obrovské ambice, ale velmi nízké schopnosti nebo znalosti,“ prohlásil.

Na závěr pořadu také na dotaz o konci světa přednesl jeden ze svých bonmotů: „Ponořil jsem se hluboko a hluboko do historie a putoval jsem časem. Přistál jsem ve Střední Americe a nalezl jsem tam mayský kmen. Tesali kalendář do kamenné stély. A jejich náčelník řekl: ‚Sakra, došel nám šutr. Už tady máme poslední řádek, co tomu budou říkat naši potomci.‘ To je má odpověď divákovi.“ 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…