Zeman ve středu přijme pověřovací listiny od ambasadora USA Kinga

01.12.2017 6:01

Prezident Miloš Zeman ve středu přijme od nového amerického velvyslance Stephena Kinga pověřovací listiny. ČTK to potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman ve středu přijme pověřovací listiny od ambasadora USA Kinga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Zástupce USA v Praze tak bude moci začít oficiálně vykonávat svou funkci. King do Česka přiletěl na začátku listopadu.

Předchozím velvyslancem USA v Česku byl od září 2014 Andrew Schapiro, jehož jmenoval tehdejší prezident Barack Obama. Se Zemanem měli napjaté vztahy. Český prezident mimo jiné po kritice od Schapira prohlásil, že má americký diplomat dveře na Hrad zavřené.

O místo velvyslankyně v Praze loni projevila zájem první manželka nového amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivana, rodačka ze Zlína. Zeman to přivítal, uvedl tehdy, že lepší velvyslankyni by Spojené státy do Česka poslat nemohly. Trumpova bývalá manželka ale nakonec funkci odmítla.

Spojené státy se rozhodly vyslat do Prahy Kinga, který stejně jako před ním Schapiro není kariérním diplomatem. Je dlouholetým členem Republikánské strany, za niž byl Trump zvolen prezidentem, a působil i v jejím vedení. King má vazby i na bývalého personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse, přímo s Trumpem ho ale podle amerických komentátorů politické styky nepojí.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…