Zeman vystaví klenoty

10.12.2015 12:55

Pražský hrad chystá na příští rok opět vystavit korunovační klenoty. Stane se tak u příležitosti 700. výročí narození Karla IV. ParlamentnímListům.cz to v rozhovoru řekl prezident Miloš Zeman. Podle jeho slov budou originály klenotů veřejnosti zdarma dostupné ve Vladislavském sále a jejich kopie pak na výstavě za mírný poplatek.

Zeman vystaví klenoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman odemkl Korunní komoru, odkud spolu s dalšími držiteli klíčů vyzvedl české korunovační klenoty.Poté byly přeneseny k vystavení do Vladislavského sálu

V průběhu příštího roku 2016 se chystají velkolepé oslavy 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Vyvrcholením oslav bude bezpochyby mimořádná výstava českých korunovačních klenotů. Ty se běžně vystavují jednou za pět let, nyní k tomu dojde dříve právě díky „císařským narozeninám“.

Pořadatelé výstav ze Správy Pražského hradu před necelým měsícem oznámili, že budou vystaveny kopie klenotů, které budou v rámci zhotovené expozice pro návštěvníky k dispozici za vstupné asi 250 korun, a zřejmě také i originály. Pro upřesnění, jak to s výstavou klenotů bude, se ParlamentníListy.cz zeptaly prezidenta Miloše Zemana v obsáhlém rozhovoru, který vyjde dnes.

„Předpokládám, ale je to zatím pracovní verze, že by ve Vladislavském sále po určitou dobu byly zdarma vystaveny originální korunovační klenoty a na oné výstavě, kterou jste zmínil, by za mírný poplatek byly vystaveny kopie těchto klenotů, aby se dostalo na všechny,“ odpověděl na otázku prezident republiky.

Co dále se z rozhovoru ParlamentníchListů.cz s hlavou státu dozvíte? I to, zda si Miloš Zeman stejně jako prof. Petr Piťha myslí, že islám je náboženství smrti, z jakých důvodů odmítá další zpřísnění držení střelných zbraní mezi lidmi nebo co říká na tvrzení publicisty Jefima Fištejna, že spojení Západu s Ruskem proti Islámskému státu je spojování se s čertem proti ďáblu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…