Zeman získal o setinu procenta víc, než uvedl statistický úřad

02.02.2018 15:44

Prezident Miloš Zeman ve volbách získal 51,37 procenta hlasů, tedy o setinu procenta více, než kolik uvádí volební web Českého statistického úřadu. Podle statistiků to ale chyba není, neboť výsledky uvádějí bez zaokrouhlení na dvě desetinná místa a také na to upozorňují. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Jana Slavníková z oddělení zpracování výsledků voleb ČSÚ v reakci na upozornění jednoho z občanů.

Zeman získal o setinu procenta víc, než uvedl statistický úřad
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Oceňujeme všímavost uživatelů a mají pravdu v tom, že součet není přesných 100 procent, nicméně nejde o chybu,“ uvedla Slavníková. Odkázala na upozornění na volebním webu, podle něhož „údaje o procentech platných hlasů jsou uváděny na dvě desetinná místa bez zaokrouhlení“.

„Podíly hlasů pro jednotlivé kandidáty při volbě prezidenta jsou v tomto směru prezentovány v souladu s dlouhodobě užívaným systémem ve všech druzích voleb,“ poznamenala Slavníková. Dodala, že systém je používán 17 let a že návštěvníci jsou na nezaokrouhlování upozorňováni i při jiných typech voleb.

Prezentace volebních výsledků v procentech bez zaokrouhlování nemá vliv na zvolení či nezvolení kandidáta, neboť o jejich výsledku rozhoduje počet získaných hlasů, nikoli procent. Učiteli matematiky Josefu Vlasákovi, který na nesoulad v procentech upozornil, se ale přístup statistiků nezamlouvá. Podle něj by kontrolní součet procent měl dohromady dávat přesně 100 procent. Doporučil zvážit, zda by ČSÚ neměl procentuální výsledek zaokrouhlovat, nebo uvádět vícečíselné nezaokrouhlené hodnoty.

Zeman ve finále o minulém víkendu obdržel 2 853 390 z 5 554 596 platných hlasů voličů. Nad svým soupeřem Jiřím Drahošem, který získal zbývajících 2 701 206 hlasů tak vyhrál se ziskem přesně 51,36989260785123 procenta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…