Zemanovi přijde od některých senátorů nepříjemný dopis. Podívejte se

05.12.2014 16:31

Ke kritice prezidenta Miloše Zemana se připojili také senátoři ze senátorských klubů KDU-ČSL a nezávislí a Starostové a nezávislí, kteří požadovali, aby Zeman v Senátu vysvětlil své výroky a chování z poslední doby. Výzvu ale Senát odmítl. Předsedové klubů Petr Šilar a Jan Horník mu proto poslali dopis, ve kterém Zemana vyzývají k tomu, aby „dbal na dlouhou tradici prosazování lidských práv v zahraniční politice", respektoval postavení Česka v EU a NATO, hovořil na zahraničních cestách mateřštinou a „byl takovým prezidentem, na jakého mohou být hrdí všichni občané České republiky bez rozdílu politického přesvědčení".

Zemanovi přijde od některých senátorů nepříjemný dopis. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

O Miloši Zemanovi víme, že se pokládá za bytostného Evropana. Jako častý host na recepcích pořádaných ruskou ambasádou také naznačuje, že nepatří k těm, co by mezi Evropou a Ruskem chtěli stavět vysokou zeď. Prezident také čelí kritice za to, že má údajně blízko k vládcům v postsovětských republikách asijské oblasti. Zpravidla se totiž jedná o autoritářské vládce. Zeman totiž opakovaně zdůrazňuje důležitost ekonomické diplomacie. Své návštěvy proto směřuje do zemí, které jsou pro některé české podnikatele ekonomicky zajímavé. V listopadu tak byl například v Kazachstánu a Tádžikistánu, v říjnu navštívil Čínu.

Zemanovi kritici poukazují zejména na jeho výroky ve vztahu k Rusku nebo Číně, nebo výroky náměstka ministra zahraničí Petra Druláka, který v minulosti označil havlovské pojetí zahraniční politiky, jež kladla důraz na dodržování lidských práv, za chybné a škodlivé.

Za svůj postoj je Zeman kritizován řadou politiků a nevládními organizacemi, kterým chybí tradiční důraz české diplomacie na lidská práva. Poukazují především na to, že Zeman se zaměřuje na země s autoritářskými režimy.

Nyní se přidali ke kritice senátoři ze senátorských klubů KDU-ČSL a nezávislí a Starostové a nezávislí

Prezident Miloš Zeman měl být totiž přizván na jednání Senátu, aby vysvětlil své výroky a chování z poslední doby. Navrhly to senátní kluby Starostů a nezávislých a KDU-ČSL a nezávislých. Senát ale tento návrh odmítl.  Oba senátní kluby se proto chystají prezidentu Miloši Zemanovi poslat otevřený dopis, ve kterém chtějí sdělit své znepokojení a nesouhlas s některými projevy a výroky. Zároveň se oba kluby budou snažit, aby Senát na své příští schůzi o návrhu přizvání prezidenta hlasoval znovu.

Prezidentovi v otevřeném dopise sdělují své znepokojení z některých jeho vystoupení v zahraničí i v naší republice. „Naše dva kluby nejsou platformou jakékoliv kavárny. Zastupujeme mnoho občanů z menších měst a obcí a rádi bychom vám sdělili názory jak jejich, tak i naše osobní,“ píše se hned v úvodu.

„Nenechává nás klidnými skutečnost, že se stále více vzdalujete občanům této země. Vzdalujete se jim svým jazykem, svým myšlením, ale i svými činy, které mohou měnit charakter českého státu a tím i jeho budoucnost. Znehodnocování absolutního významu lidských práv ve jménu údajných ekonomických zájmů českých firem, potažmo české společnosti, kterého se ve svých výrocích dopouštíte, je dramatickým potlačováním a znevěrohodňováním našeho nejvyššího zákona, kterým je Ústava České republiky,“ míní pisatelé.

Přehlížíte porušování mezinárodních smluv a závazků ze strany Ruska

„Odmítáte vnímat agresivní a diktátorské chování Ruska k Ukrajině, ale i k dalším jeho sousedům do takové míry, že oslabujete a ohrožujete naše životně důležité vztahy s našimi spojenci v EU a USA. Vaše přehlížení porušování mezinárodních smluv a závazků ze strany Ruska je nepochopitelné. Vaše oficiální projevy vůči Rusku a Číně nás jako demokratický stát dehonestují a dělají z naší země nedůvěryhodného partnera v EU a NATO,“ tvrdí senátoři s tím, že toto počínání občané nechápou.

„Žádáme vás, vážený pane prezidente, abyste své zahraniční projevy pronášel ve své rodné řeči,“ požadují dále. „Buďte, pane prezidente, především a jenom prezidentem České republiky,“ dodávají.

  • Celý text otevřeného dopisu ZDE.

„Buďte mužem, na kterého mohou být občané bez rozdílu náboženského, občanského či politického názoru hrdí, kterým je jejich prezident příkladem ve slovech i v činech,“ píše se v otevřeném dopise.

Senátoři si přejí, aby Miloš Zeman plnil svůj prezidentský slib a byl prezidentem deseti milionů obyvatel naší země, nerozděloval je a dbal zájmů České republiky a důstojně ji reprezentoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…