Zemanovo veto: Přehlasujeme, zní z koalice. Jiří Pospíšil vytáhl obrázek

19.11.2022 19:46

Ještě v předvolebních časech především koalice Spolu, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09 slibovala, že zeštíhlí stát a posvítí si také na služební zákon. Jenže u moci je přes rok a prozatím na změnu služebního zákona nedošlo. Teď se však zdá, že se k tomu vládní koalice chystá. Chystá se odbourat strop na počet politických náměstků. Podle europoslance TOP 09 Jiřího Pospíšila tento krok může vést ke snížení jejich počtu.

Zemanovo veto: Přehlasujeme, zní z koalice. Jiří Pospíšil vytáhl obrázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

O služebním zákonu se v Česku debatovalo od přelomu tisíciletí. Nakonec ho přijala až koaliční vláda Bohuslava Sobotky, vláda ČSSD, ANO a lidovců. Vláda Petra Fialy (ODS), především koalice Spolu, ještě před volbami slibovala, že si na tento služební zákon posvítí. A teď podle všeho nastává ona doba.

10. listopadu vládní koalice předala k podpisu prezidentovi republiky zákon měnící existující služební zákon. Prezident Zeman však tuto novelu vetoval. Vetoval ji, protože vládní koalicí předložená novela obsahuje zrušení stropu na počet politických náměstků.

Úvodem zdůrazňuji, že institut tzv. politických náměstků, zapracovaný do § 173 zákona o státní službě, je dlouhodobě předmětem mé výrazné kritiky a mého zásadního nesouhlasu, projevených ve sdělovacích prostředcích a v mém vystoupení v Poslanecké sněmovně již v době projednávání návrhu zákona o státní službě v r. 2014 a následně i v mém návrhu Ústavnímu soudu na zrušení tohoto zákona. Šlo přitom o takový stav, kdy člen vlády mohl mít nejvýše 2 takové náměstky,“ napsal prezident Zeman předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové.

„Nyní předložená novela však tento právní stav mění a početní omezení tzv. politických náměstků ruší, neboli jich může být libovolný počet. Funkce tzv. politického náměstka není v organizačním uspořádání správního úřadu stupněm řízení, jeho úkoly jsou v zákoně vymezeny zčásti neurčitě a zčásti v minimální míře a v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku. Jde o úpravu, která do žádného zákona, natož do zákona o státní službě, nepatří,“ pokračoval prezident republiky.

Vedle toho Zeman konstatoval, že změna služebního zákona předložená vládní koalicí neposkytuje jistotu služebního postupu na základě předem známých a přehledných kritérií.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ČTK sdělil, že vládní koalice je připravena veto prezidenta přehlasovat. „Služební zákon je důležitým krokem k lepšímu fungování státní správy, veto prezidenta jsme připraveni přehlasovat,“ řekl předseda vlády.

Vládní koalice si od novely služebního zákona slibuje, že bude jasně rozdělena státní správa od politického vedení jednotlivých ministerstev.

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) prohlásil, že odbourání stropu na počet politických náměstků může vést ke snížení jejich počtu.

„Mohli jsme profesionalizovat a depolitizovat státní správu, ale prezident Zeman řekl NE, když vetoval novelu, která by měla zrušit na ministerstvech funkce odborných náměstků a omezit počty náměstků politických! Neříkám nic… přehlasujeme!“ napsal na facebooku.

Jiří Pospíšil promlouvá

Služební zákon byl přijat za vlády Bohuslava Sobotky a jeho cílem bylo profesionalizovat státní správu. K tomu byl zřízen „služební poměr“ úředníků a kromě toho zavedeny funkce odborných náměstků. Političtí náměstci, kteří se na ministerstvech od devadesátých let točili společně s ministry, naopak byli zrušeni. Každý z odborných náměstků stá v čele některé ze sekcí. Byl také zaveden post státního tajemníka, který ministerstvo řídil organizačně a personálně.

Novela prohlasovaná přes parlament Fialovou vládou funkce odborných náměstků ruší a opět zavádí náměstky politické. Navíc ruší pevně dané počty náměstků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hona, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Fišer , 19.11.2022 20:36:07
Může být něco coby ještě křiklavěji ukázalo aroganci a opovržení lidmi současné pětikoaliční vlády, než to, že ruší odborné náměstky ministrů a zavádí neomezený počet politických náměstků, jinými slovy luxusně placených trafik.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…