Zemřel Havlův kancléř a exministr Luboš Dobrovský. Rusko je agresor, ne partner, varoval

30.01.2020 16:13

Ve věku 87 let dnes v Praze zemřel někdejší novinář, disident, exministr obrany, mluvčí Občanského fóra, kancléř prezidenta Václava Havla a velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský. ČTK o jeho úmrtí informoval ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Zemřel Havlův kancléř a exministr Luboš Dobrovský. Rusko je agresor, ne partner, varoval
Foto: Screen ČT24
Popisek: Luboš Dobrovský debatuje s Tomášem Klvaňou

Dobrovský se narodil 3. února 1932 v Kolíně. V roce 2002 obdržel z rukou prezidenta Havla Řád Tomáše Garrigua Masaryka, byl i nositelem řady dalších ocenění. V jeho životě se odrazily dějiny druhé poloviny 20. století.

Kancléřem exprezidenta Václava Havla byl Dobrovský v letech 1992 až 1996. Do roku 2000 byl pak českým velvyslancem v Ruské federaci. 

Zemřel Luboš Dobrovský (1932–2020), novinář, disident a politik, překladatel z ruštiny a polštiny, v letech 1990–1992 československý ministr obrany, později kancléř prezidenta Václava Havla. pic.twitter.com/wfkQDLDrQU

— KnihovnaVáclavaHavla (@KnihovnaVH) January 30, 2020

Dobrovský jako bývalý velvyslanec v Rusku často komentoval především záležitosti týkající se této země. Vytížen byl zejména v časech ukrajinské války v roce 2014. Vyjadřoval se též k hrozbě „nenávisti“ v české společnosti, zejména v souvislosti s běženeckou krizí.

V roce 2018 odmítl převzít Cenu Bezpečnostní rady státu od premiéra Andreje Babiše.

Otec Dobrovského zahynul v koncentračním táboře a on sám koncem 50. let nastoupil do rozhlasu, kde do začátku normalizace působil jako komentátor a zahraniční zpravodaj. Po vyhození v roce 1969 pracoval jako skladník, čistič oken a topič. Signatář Charty 77 také redigoval samizdatové publikace.

V roce 1989 se stal mluvčím Občanského fóra, později nastoupil na ministerstvo zahraničí, od října 1990 do července 1992 byl ministrem obrany rozpadajícího se Československa.

Termín pohřbu podle Michaela Žantovského oznámí rodina.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…