Židé v šoku – Zelenskyj tleskal SSákovi? Nejde zamluvit. První omluva padla

25.09.2023 7:25

Značné pobouření od židovských organizací se ozývá k ovacím, které v kanadském parlamentu sklidil při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 98letý ukrajinský veterán z druhé světové války Jaroslav Hunka. Muž, kterému tleskal i kanadský premiér Justin Trudeau, totiž pocházel ze 14. granátnické divize SS, které jsou připisovány válečné zločiny včetně vraždění židů a Ukrajinců. „Šokující,“ hrozí se židovská komunita v Kanadě, že tamní parlament tleská takové osobě. Může to mít prý nemalé důsledky i pro Ukrajinu.

Židé v šoku – Zelenskyj tleskal SSákovi? Nejde zamluvit. První omluva padla
Foto: Repro Twitter
Popisek: Potlesk pro veterána ukrajinské první divize, Jaroslava Hunku

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Vše se odehrálo během Zelenského návštěvy Kanady. Prezident napadené země během ní v tamním parlamentu nehovořil pouze o současné ruské agresi, ale připomenul i hrůzy, kterým museli Ukrajinci čelit v minulosti, včetně hladomoru ze třicátých let během stalinistického režimu.

Hovořil také Trudeau a jeden z projevů měl i předseda kanadského parlamentu, jenž zmínil, že je v sále i veterán, který měl „bojovat za ukrajinskou nezávislost“. „Máme tu dnes v parlamentu skupinu ukrajino-kanaďanů, a mezi nimi i veterána druhé světové války, který tehdy bojoval za ukrajinskou nezávislost proti Rusku a dodnes podporuje ukrajinské jednotky, i když je mu už 98 let,“ ozvalo se.

Následně zaznělo jméno veterána, jímž byl právě Jaroslav Hunka, a v sále propukly ovace vestoje. „Je to ukrajinský hrdina, kanadský hrdina a my mu děkujeme za jeho službu,“ následoval další potlesk vestoje, někteří si hrdinu na parlamentní galerii dokonce fotografovali.

Tleskajícím kanadským zákonodárcům však následně mnozí připomenuli, jakému „ukrajinskému hrdinovi“ ve skutečnosti tleskali. Akademik Ivan Katchanovski, pocházející z Ukrajiny, upozornil, že se Hunka zapojil do divize SS Galicie, dobrovolnické jednotky, působící ve strukturách Hitlerova Německa.

Divize, známé také jako 14. dobrovolnická divize „Halič“ či SS Galicie, které je paradoxně připisováno vraždění nejen Poláků a židů, ale také samotných Ukrajinců a která byla nasazena i na likvidaci Slovenského národního povstání.

Celkem šest akcí 14. granátnické divize SS bylo oficiálně prohlášeno za válečný zločin, jednalo se o vypalování obcí či popravy válečných zajatců v masovém měřítku.

Pobouření z ovací pro veterána SS následně přišlo z kanadského Centra pro Izrael a židovské záležitosti, jehož členové se zhrozili, že kanadský parlament oslavuje veterána z divize, jež je zodpovědná z vyvražďování židů. „Jsme hluboce znepokojeni,“ netají se organizace zastupující židovské federace v rámci Kanady.

Organizace uvedla, že kanadští židé aktuálně v době ruské agrese stojí pevně na straně Ukrajiny, ale není možné mlčet, když „jsou přemazávány zločiny spáchané Ukrajinci během holocaustu“.

Znepokojení zní také z Centra přátel Simona Wiesenthala, zabývajícího se studiem holocaustu. „Skutečnost, že byl do kanadského parlamentu pozván veterán, který sloužil v nacistické vojenské jednotce, a sklidil tam ovace vestoje, je šokující. V době rostoucího antisemitismu a překrucování holocaustu je neuvěřitelně znepokojující, že kanadský parlament tleská osobě, která byla členem jednotky Waffen-SS, nacistické vojenské složky odpovědné za vyvražďování Židů a dalších osob a která byla během Norimberského procesu prohlášena za zločineckou organizaci. Nemělo by být žádným omylem, že tato jednotka byla zodpovědná za masové vraždění nevinných civilistů s nepředstavitelnou mírou brutality a zlovůle,“ uvedla organizace ve svém prohlášení.

„Každému přeživšímu holocaustu a veteránovi druhé světové války, který bojoval proti nacistům, náleží omluva a musí být vysvětleno, jak je možné, že tento člověk vstoupil do posvátných sálů kanadského parlamentu a dostalo se mu uznání od předsedy sněmovny a potlesku vestoje,“ zní též.

Kanadský komentátor Joe Warmington uvedl, že by měl k události po značné vlně pobouření vydat prohlášení předseda kanadské sněmovny, po němž židovské organizace žádají, aby byla součástí jeho vyjádření i omluva za tento přehmat.

Že jde u mnoha lidí o přehmat a dost možná ani samotný Trudeau se Zelenským nemuseli nikterak vědět, komu vlastně s nadšením tleskají, poodhaluje také právník Jason Cherniak, který byl potlesku pro Hunku v kanadském parlamentu přítomen a sám se také k potlesku připojil. „Teď, když jsem se dozvěděl, že byl dobrovolným členem jednotky SS, se mi zvedá žaludek,“ podotýká.

Dle Cherniaka sice s největší pravděpodobností jde o chybu z důvodu neznalosti historie, která však může mít nemalé důsledky i pro podporu Ukrajiny, jelikož půjde o nahrání pro ruskou propagandu a ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, vyjadřujícímu se o Ukrajině coby o „nacistickém státě“. Připomenul, že se podobná tvrzení šíří o samotném Zelenském, byť je znám svých židovským původem.

Cherniak dále míní, že už jen kvůli nahrání ruské propagandě se v tomto případu nedá hovořit jen o tom, že vše zůstane jen u omluvy a bude nutné vyvést větší důsledky, aby se již něco takového v Kanadě neopakovalo. „Jako Žid, který byl jedním z těch, kdo nevědomky tleskali nacistickému vojákovi, si těžko dovedu představit trapnější okamžik. Někdo by za to měl vzít vážně odpovědnost,“ podotkl.

„Vůdce Hitler, ‚osvoboditel‘ ukrajinského lidu“

Na internetu je k dohledání Hunkovo vlastní vyznání v ukrajinštině. „Moje generace se stala dědicem slavných synů této země, našich předchůdců,“ sepsal v roce 2011. Životopis pokračuje vzpomínkami, jak jeho obec Urman byla národnostně nejuvědomělejší v celém okrese, nebo jak v roce 1939 čekali na „mystické německé rytíře“, kteří si podají prchající Poláky.

„Polští vojáci a civilisté prchají v nepřetržitém proudu po silnici směrem k Berežanům, občas je dohoní německá letadla. Každý den jsme netrpělivě vzhlíželi k Pomořanům a doufali, že se každou chvíli objeví ti mystičtí němečtí rytíři, kteří tolik kopali nenáviděné Poláky do koulí. Místo toho jednoho dne přijela od Berežan kolona jezdců s rudými hvězdami na čepicích,“ uvedl Hunka.

Následně popisoval, jak se setkal s transporty „nepřátel lidu“ na Sibiř, v nichž i s jejich rodinami skončili dva jeho spolužáci i s polským učitelem či jeho teta a strýc i s jejich dětmi, přičemž jejich dcera následně během ruského transportu zemřela u Irkutska. „Byla to první ukázka péče ‚otce‘ Stalina o nás,“ vzpomenul Hunka s tím, že v jeho třídě zbyli jen Ukrajinci, Poláci a Židé, u nichž se divil, „proč utíkali před tak civilizovaným západním národem, jako byli Němci“.

Hunka v uvedeném textu popisuje, že měl na Ukrajině po odchodu Poláků zavládnout „teror moskevského komunismu“ a když pak přišli Němci, vítali je prý v jeho vsi „s radostí“. „Nad zemí Berežan vládl nový ‚osvoboditel‘ ukrajinského lidu, vůdce Hitler. V každé třídě visely Hitlerovy portréty v dlouhém kabátě s kšiltem vztyčeným vzhůru, zahalujícím hrozivou tvář s malými, uměle připevněnými kníry pod ostrým nosem, a nápisem ‚Hitler Osvoboditel‘,“ popisoval Hunka s dodatkem, že však „vůdce okamžitě projevil své záměry s Ukrajinou tím, že zlikvidoval prozatímní ukrajinskou vládu ve Lvově a ukrajinské vůdce poslal do koncentračních táborů“.

I přes toto brutální německé potlačení ukrajinských snů o vlastní nezávislosti však Hunka v roce 1943 neváhal, jelikož se s ústupem německých vojsk měla vrátit hrozba „návratu těch bestií v lidské podobě s rudou hvězdou na čele“, a přihlásil se jako dobrovolník do divize Halič. Na konci války podle svého svědectví uprchl se svou jednotkou z Čech do Rakouska, kde se vzdali Britům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hitlerovci pohrobci v síni slávy!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFranta z přístavu , 25.09.2023 12:23:26
Ovace pro příslušníka SS Galizien Yaroslava Hunku a benderovského prezidenta Zelenského nejsou žádnou zvláštností. Pro USA a jejich českéfialové poskoky je charakteristické, že obdivují hitlerovský nacismus. Kosovo se hlásí k odkazu divize SS Skanderbeg kosovských Albánců, Bosna a Hercegovina k divizi SS Hanschar bosenských muslimů. Benderovská ukrajinská vláda oslavuje esesáky z ukrajinské divize SS Galizien, která vyvražďovala Židy, Rusy, Poláky, Čechy. Tyto divize SS páchaly na Balkáně, v Bělorusku, na Ukrajině a také na Slovensku taková zvěrstva, že se jich štítil i německý Wehrmacht. Dnes jsou oslavováni jako hrdinové.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…