Zimola: ČSSD se do současné situace dostala po neúspěšném vládním projektu především vinou tohoto vedení

06.02.2018 10:05

Již 18. února bude jasno, kdo stane v čele ČSSD. Největšími soupeři jsou podle všeho současný statutární předseda strany Milan Chovanec a její místopředseda Jan Hamáček. O tom, že větší šance má Hamáček, píše dnešní Právo. Celkem se o post předsedy uchází sedm kandidátů.

Zimola: ČSSD se do současné situace dostala po neúspěšném vládním projektu především vinou tohoto vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Za místopředsedou Hamáčkem totiž v současné době stojí krajští šéfové ČSSD, mezi nimiž dokonce prý vzniká dohoda. Šéfové požadují, aby do čela strany šel právě Hamáček. Že je dohoda mezi kraji nutná, pak uvádí předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál. „Pokud se kraje nedomluví, tak nebude zvolen ani předseda, ani místopředsedové. To je jedno, jaká je situace, to platí za každé situace,“ řekl jasně Krčál. Podle jeho slov pak bude všeobecná shoda právě na Hamáčkovi. 

Obdobný názor jako Krčál, co se týče dohod mezi kraji, pak má i Jaroslav Foldyna z Ústí nad Labem. Kandidát na místopředsedu Ondřej Veselý z jižních Čech se však obává, že i když avizovaných dohod byla spousta, spousta z nich na konferencích nevyšla. „Věřím, že kdyby se hlasovalo aklamací, tak to dopadne, jak je dohodnuto. Ale když hlasujete tajnou volbou, tak se mnoho delegátů vzbouří,“ podotkl Veselý. 

Přelomový sjezd vnímá i jeden z kandidátů na předsedu Jiří Zimola. „Jde o hodně, někteří kandidáti na předsedu se evidentně snaží předjednat si svou podporu uvnitř strany. Já stále doufám, že situace, do níž se ČSSD dostala po neúspěšném vládním projektu především vinou současného vedení, se nakonec odrazí i ve volbě nového předsedy,“ podotkl Zimola.

Kromě sedmi kandidátů na předsedu je pak ve hře asi 35 kandidátů na post místopředsedy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…