Zítra bude zle, zní z Hamásu. Nejde o Gazu

12.10.2023 10:28 | Monitoring

„Je čas přejít od slov k činům!“ Bývalý šéf Hamásu Chálid Maš'al burcuje muslimy do války proti Izraeli. Obrátil se speciálně na obyvatele Jordánska, Egypta a dalších muslimských zemí ležících v sousedství Izraele. Saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán volá po deeskalaci napětí. Je toho názoru, že by Izraelci měli zastavit bojové operace. K situaci v Izraeli se vyjádřil i exprezident USA Donald Trump. Pro mnohé překvapivě.

Zítra bude zle, zní z Hamásu. Nejde o Gazu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Válka v Izraeli mezi palestinskými teroristy z hnutí Hamás a izraelskou armádou trvá již 6 dní a na obou stranách dál narůstají počty mrtvých. Izraelci tvrdí, že Hamás povraždil na 1200 lidí a dál drží velké množství rukojmí. Zraněno bylo na 320 lidí.

Hamás kontroval, že dvě rukojmí již propustil. Mělo jít o 2 děti. Informuje o tom server listu Jerusalem Post. Mělo jít o děti třiatřicetileté Adi Vital-Kaplonové, kterou lidé z Hamásu údajně i s dětmi unesli z jejího domu.  

Bývalý šéf Hamásu Chálid Maš'al vyzval všechny muslimy, aby důrazně podpořili Palestinu. A muslimské státy v okolí Izraele, jako Libanon či Egypt, aby se přímo zapojily do bojů na straně Hamásu.

„Musíme v pátek zamířit na náměstí a do ulic arabského a islámského světa,“ uvedl Maš'al v prohlášení zaslaném agentuře Reuters. „Všem učencům, kteří vyučují džihád... všem, kteří učí a učí, je to chvíle pro aplikaci (teorií),“ dodal.

Obrátil se speciálně i na obyvatele Jordánska.

„Jordánské kmeny, synové Jordánska, bratři a sestry Jordánska... Toto je okamžik pravdy a hranice jsou blízko vám, všichni znáte svou odpovědnost,“ prohlásil ze svého sídla v Kataru.

Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že v přeplněné pobřežní enklávě bylo zabito nejméně 950 lidí a 5000 zraněno. Izraelci těmto údery reagovali na údery rozpoutané Hamásem proti Izraeli.

Naproti tomu saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán v telefonátu s tureckým prezidentem zdůraznil, že království vyvíjí neutuchající úsilí na regionální i mezinárodní úrovni s cílem společné koordinace zastavit pokračující eskalaci v souvislosti s válkou mezi Izraelem a Hamásem. Na princova slova upozornila saúdskoarabská státní tisková agentura.

Korunní princ prohlásil, že je třeba zastavit izraelský útok na pásmo Gazy, a dodal, že také zdůraznil pevný postoj království k podpoře palestinské věci, úsilí zaměřené na dosažení komplexního a spravedlivého míru.

Izraelský list Haarec v souvislosti s válkou citoval bývalého prezidenta US Donalda Trumpa, který se ve svém vyjádření ostře vymezil proti ministerskému předsedovi Benjaminu Netanjahuovi. Vrátil se až k atentátu na generála íránských revolučních gard Kásema Solejmáního v lednu 2020. „Trump kritizuje Izrael několik dní po útocích Hamásu: „Nikdy nezapomenu, že nás Bibi zklamal,“ pronesl Trump doslova. Podle listu Haarec se Trump podobnými výroky snaží oslabit pozici izraelského premiéra v očích amerických liberálů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jestli miliony muslimů rozsetých díky šíleným nápadům eu po celé evropě vyslyší výzvu hamásu pochopí snad , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 12.10.2023 13:22:34
i ti největší zabedněnci, že vstřícná migrační politika je další hřebík do rakve evropy

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …