Zkušený Kubera na Primě děsil Baudyšovou děním v Senátu. Čunek ho marně krotil

19.10.2014 12:41

Do křesel sobotního vydání pořadu Partie televize Prima, který místo odcházející Jana Punčocháře poprvé moderovala Terezie Kašparovská, usedli tři senátoři – Zuzana Baudyšová (ANO), Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). Hovořili o slučitelnosti funkcí ústavních činitelů či o tom, jak zvýšit důvěru občanů v Senát. Došlo i na braní iluzí nově zvolené senátorky Zuzany Baudyšové.

Zkušený Kubera na Primě děsil Baudyšovou děním v Senátu. Čunek ho marně krotil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Téměř šedesát sedm procent voličů si slučitelnost funkcí u senátorů či poslanců nepřeje. V podobném duchu se před senátními volbami vyjádřil šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, který kritizoval ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) za to, že usiluje o post senátora.

Nově zvolená senátorka za hnutí ANO Zuzana Baudyšová si říkala, že ministři zodpovědní za vedení přidělených rezortů ještě zvládají zastávat funkce v horní či dolní komoře Parlamentu, jsou dobří. Je prý nicméně otázkou, do jaké míry jsou zvládnutelné dvě souběžně vykonávané funkce. Baudyšová na toto konto uvedla, že Nadaci Naše dítě, jejíž je ředitelkou, opustit nehodlá. Zatím ale neví, kolik času bude vyžadovat práce v Senátu, a tak si chce ponechat několik týdnů na konečné rozhodnutí.

Anketa

Jak hodnotíte senátní volby?

hlasovalo: 1669 lidí

Senátor za ODS Jaroslav Kubera míní, že za negativním postojem voličů ke slučitelnosti funkcí ústavních činitelů stojí závist a peníze. Donesl se k němu prý názor, podle kterého by si poslanci či senátoři mohli ponechat funkce, ale jeden plat. To je podle něj nesmysl. Lidovecký senátor Jiří Čunek uvádí, že je to otázka volby. Senátor je přímo volený člověk a voliči prý dobře vědí, že volí člověka, který již nějakou funkci zastává. Za příklad si vzal kolegyni Zuzanu Baudyšovou, která byla zvolena i přesto, že šéfuje nadaci Naše dítě. Je to ale také prý otázka osobní odpovědnosti. Senátoři by měli posoudit, jak dobře budou funkce zvládat. Zákon, který by omezoval kumulaci funkcí, by byl podle přítomných vhodný. Kubera k tomu ale poznamenal, že existují i zastupitelé, kteří mají pouze jednu funkci, a přesto nestíhají.

Nechovejme se stádovitě, hlasujme podle sebe 

K volebním urnám dorazilo v senátních volbách pouze necelých sedmnáct procent voličů. Co by senátoři udělali pro to, aby jich příště bylo víc?

Zuzana Baudyšová míní, že je třeba, aby byl Senát v legislativní oblasti aktivní a produkoval zákony ve prospěch občanů. Doufá, že v horní komoře Parlamentu najde senátory stejné krevní skupiny a že se jí bude dařit měnit legislativu týkající se například ochrany dětí. Jiří Čunek je přesvědčen, že prestiž Senátu zvýší senátoři svým chováním. Měli by se přestat chovat stádovitě a nezvedat ruku na příkaz své strany. S tím souhlasí i Jaroslav Kubera, který si ale myslí, že praxe bude jiná.   

Nakonec došlo i na reálné možnosti senátora něco prosadit. Ostřílenější kolegové v této oblasti brali iluze nováčkovi mezi senátory Zuzaně Baudyšové, která věří, že najde pro své záměry v Senátu podporu a protlačí to, co slibovala voličům.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY senátních voleb

Většina senátorů ale zákony nečte

Senátor Kubera míní, že jediné, co může adept na senátora voličům slíbit, je to, že bude dbát na čitelnost zákonů. V praxi prý nicméně nová kolegyně pozná, že na programu schůzí se projednává tolik zákonů, že je nebude mít šanci pořádně prostudovat. Většina senátorů se podle něj při hlasování řídí stanoviskem zpravodaje, kterého má každý zákon přidělený a samotný zákon nečte. Pak se prý snadno stává, že je do zákona vložen dodatek a senátoři se po schválení chytají za hlavu. Jiří Čunek svého kolegu ze senátních lavic mírnil, není prý dobré brát někomu iluze. Senátor prý kromě navrhování a prosazování zákonů může pomáhat odstraňovat nespravedlnost. Může tak ovlivnit spoustu věcí.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…