Zlé: Stíhačky pro Ukrajince? Budou jim prý k ničemu. Rusko se postará

07.03.2022 14:28 | Ze sítí

Jak se stalo jeho zvykem, válečnou situaci na Ukrajině opět shrnul analytik a bývalý válečný reportér Franz-Stefan Gady. Ruské síly postupují pouze na jihu, jinak k žádným průlomům nedošlo. Ovšem Rusové začínají útočit na letiště, odkud by mohly startovat stíhačky. Je možné, že reagují na zprávy ze Západu, že by poskytnuté sovětské stroje Američané zemím, které je na Ukrajinu pošlou, kompenzovali dodáním amerických F-16. Ale bez letišť nebudou MiGy-29 moc platné.

Zlé: Stíhačky pro Ukrajince? Budou jim prý k ničemu. Rusko se postará
Foto: Repro Youtube
Popisek: Startující MiG-29

Dle analytika v posledních 24 hodinách nedošlo k žádné velké ofenzivě ruských sil, ruské síly zatím stále doplňují zásoby a postoupily na jihu země. Je pak otázkou, jak dlouho vydrží obléhaný Mariupol, hlavním cílem prý stále zůstává Kyjev. Naopak, na východě nebyl zaznamenán žádný průlom, ovšem je zde riziko, že obránci budou obklíčeni silami postupujícími ze severovýchodu a jihovýchodu.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Jak uvedlo například Echo24 s odkazem na Wall Street Journal, Polsko prý jedná se Spojenými státy o tom, že by poskytlo své stroje MiG-29 Ukrajině a za to by od USA dostalo stíhačky F-16. Obecně je téma poskytnutí těchto ještě sovětských strojů tématem, které se řeší nejen v českých médiích.

Dle analytika Rusové začali více využívat své letectvo a také dělostřelectvo a soustřeďují se na letiště. Jak Franz-Stefan Gady, tak analytik Rob Lee, se shodují, že možným důvodem jsou právě spekulace o poskytnutí letadel Ukrajině od států NATO, tedy že Rusko ničí místa, odkud by tato letadla mohla startovat. A to i na západní Ukrajině.

„Jedním z možných důvodů nárůstu útoků na západní letiště po celé zemi je, že se snaží, aby nově dodaná letadla nemohla odstartovat,“ říká doslova Franz-Stefan Gady, i když pochybuje, jak efektivní by mohla další letadla pro Ukrajince být.

Rusové prý také už berou menší ohledy při použití raket. A jsou zde zatím nepotvrzené zprávy, že Rusko začíná povolávat své rezervisty. Ztráty vojenské techniky pak dostoupaly čísla 840 kusů a ztráty vojáků pak budou v tisících. Gady soudí, že taková úroveň ztrát znamená, že Rusové mohou vojenskou kampaň vést ne měsíce, ale už jen týdny. Zprávy, že Rusko verbuje syrské žoldnéře se zkušenostmi v boji v městském prostředí pak považuje za nevýznamné, vzhledem k rozsahu operace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…