Zločinci, mafie a Evropa řízená KGB. Cibulka se v ČT rozohnil

09.10.2013 23:03

Hosty středečních Událostí, komentářů v ČT byla další trojice z lídrů volebních politických subjektů. Tentokrát šéf lidovců Pavel Bělobrádek, předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk a šéf Volte Pravý Blok Petr Cibulka.

Zločinci, mafie a Evropa řízená KGB. Cibulka se v ČT rozohnil
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Petr Cibulka v pořadu Politické spektrum

Senát ve středu schválil historicky první zákonné opatření týkající se daně z nabytí nemovitosti, zbývající tři chce ale projednat až ve čtvrtek. Pokud by Senát předlohy neschválil, hrozil by propad příjmů státního rozpočtu a komplikace při zadávání veřejných zakázek. Kvůli vývoji v horní parlamentní komoře zrušila vláda jednání. Schvalovací proces u navýšení platby státu za pojištěnce zbrzdila formální chyba ve vládní předloze, omylem u ní bylo uvedeno nesprávné číslo zákona, který se mění. Místo plateb za státní pojištěnce by tak zákonné opatření měnilo zákon o osivech. Senát tedy nejspíš opraví formální chybu a předlohu schválí.

A právě zákonná opatření a navýšení platby státu za pojištěnce byly prvním tématem pro pozvané hosty. Šéf soukromníků reagoval odmítavě. Podle něho by neměl Senát hlasovat o žádných zákonných opatřeních, která předkládá vláda v demisi. „Čeho jsme byli svědky za posledních čtrnáct dní, co přišlo z úst vlády a premiéra, bylo plné nepřesností,“ argumentoval Senjuk.

Bělobrádek by naopak navýšení plateb za pojištěnce uvítal. Pak se dostal ke slovu třetí z pozvaných volebních lídrů Petr Cibulka a nebral si servítky: „Je třeba změnit tento zločinecký stát v jeho pravý opak. Stát peníze občanů dává do rukou zločinecké mafie, kde stovky miliard zmizí…" V tu chvíli byl přerušen moderátorem s tím, že by rád od Cibulky slyšel konkrétní řešení. Ten se ale nedal odbýt a dodal: „Jediná věc je vyřešit kriminální stát, jinak peníze zmizí tak, jak je tomu dosud.“

Čím větší příjem, tím vyšší daně

Moderátor tedy raději otevřel další téma, kterým bylo zdanění příjmů fyzických osob. Podle Senjuka by se měly nůžky mezi bohatými a chudými začít svírat, ne otevírat, a chudí by se tedy měli podle jeho slov přibližovat bohatším. Proto se soukromníci staví za to, aby bohatší odváděli vyšší daně z příjmu.

Lidovci ve svém programu plánují zavedení tří daňových pásem, a to 12, 20 a 28 procent. Předseda Bělobrádek k tomu uvedl, že by se mělo při výpočtu vycházet z mediánu platu, tedy hodnoty uprostřed mzdového rozdělení. Do nejnižšího dvanáctiprocentního zdanění by tak podle jeho odhadu spadli lidé s výdělky 12-15 tisíc korun. Naopak nejvyšší zdanění by měli ti, jejichž výdělek by přesahoval 70-100 tisíc měsíčně. Šéf lidovců ale zdůraznil, že prioritou jeho strany je progresivní zdanění manželů.

Cibulka se rázně ohradil proti centrálně určovaným daním. Bylo by prý nejlepší daňový systém okopírovat podle švýcarského modelu. „Každá obec, každé město, každý kanton si určují svou výši daní a sledují, aby byl rozpočet vyrovnaný,“ navrhl. Tím by se podle jeho názoru vytvořila vnitrostátní konkurence a například každé město by si tak svým vlastním nastavením daní vytvářelo konkurenceschopnost vůči městu sousednímu.

Šéf soukromníků odmítl odpovědět. Není prý expert na zdravotnictví

Další debata se stočila ke zdravotnickým poplatkům. Tím ale moderátor narazil u předsedy soukromníků, který se odmítl vyjádřit. „Tato otázka nepřísluší mně. Já jsem odborník na něco zcela jiného.“ Odpověď z něho nedostala ani námitka, že je předsedou strany a měl by mít i na tuto oblast názor. „Nemám na čele napsáno, že se jmenuji Otta a nemám v hlavě Ottův naučný slovník... Každý by se měl v této zemi držet svého kopyta,“ reagoval už rozčileně.

Naopak odpověď měl připravenu Bělobrádek, podle něhož by měl při hospitalizacích platit ochranný limit třiceti dnů. „Jste-li hospitalizováni na více než třicet dnů, tak už poplatek neplatíte,“ doplnil. Co se týče třicetikorunového poplatku za návštěvu lékaře, ten by měl být zachován, aby nedošlo k razantnímu výpadku příjmů do zdravotnického systému.

Cibulka k tomu uvedl, že by si měl každý člověk odvádět do fondu tolik peněz, jak dlouho chce pracovat. Bylo by tedy čistě na něm, kolik si ušetří a jaké chce mít v důchodu příjmy. Následně ale dodal, že by musel být stanoven minimální limit odvodu peněz, protože ne každý by chtěl do fondu peníze dávat. „A zdravotnické poplatky je potřeba zrušit, protože máme nejvyšší daně na světě a není potřeba, aby lidé platili zlodějům ještě víc,“ vybuchl znovu předseda Volte Pravý Blok.

Zákony proti lichvě

Klidným ho nenechala ani výše úroků u bankovních půjček. „Úroky, které nám banky dávají, jsou zločinné. Stovky let se civilizace bránila protilichvářskými zákony, proto bych se podíval do minulosti, jak se to řešilo.“

Senjuk s Bělobrádkem navrhli zastropování výše úroku zákonem. Podle soukromníků by to mělo být 15 procent, lidovci by navrhli 20 procent včetně všech bankovních poplatků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…