Znárodnit ČT, vyzval prezident Zeman a očekával se poprask. Tak tady ho máte

11.05.2016 20:49

Poté, co prezident Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by se veřejnoprávní Česká televize měla zestátnit a místo koncesionářských poplatků by ji měl financovat stát ze svého rozpočtu, přišla vlna reakcí.

Znárodnit ČT, vyzval prezident Zeman a očekával se poprask. Tak tady ho máte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Česká televize jako ostatní veřejnoprávní média poskytuje službu veřejnosti, nikoli politickým stranám či jednotlivým představitelům státu. Veřejnoprávní média jsou oporou principů občanské svobody a zárukou nezávislé novinářské práce,“ podotkla k výrokům Miloše Zemana mluvčí ČT Alžběta Plívová. Její slova přinesl server Echo24.cz. Plívová zároveň dodala, že vysílání ČT nelze zplošťovat pouze na zpravodajství. „V žádné z demokratických zemí v Evropě státní televize zřízeny nejsou. Způsob financování veřejnoprávních médií není rozhodující. Forma koncesionářských poplatků nicméně zaručuje, i podle Evropské vysílací unie, jež sdružuje veřejnoprávní média v šestapadesáti zemích, jejich největší nezávislost na politicích a aktuálních změnách politické situace,“ dodala Plívová.

České televize se zastal i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Útoky pana prezidenta a jeho spojenců na veřejnoprávní média jsou již pravidlem. Ti, kterým na svobodě slova, principech pluralitní demokracie a veřejnoprávních médiích záleží, nesmějí jejich zestátnění připustit. V podání pana prezidenta je to takový nekonečný příběh,“ řekl rovněž serveru Echo24.cz.

Původní text ZDE.

Na svém facebookovém profilu si do prezidenta rýpla i TOP 09 Pardubického kraje. „Miloš Zeman se v Číně naučil, jak stabilizovat společnost,“ píše.

„Prezidentův návrh zestátnit Českou televizi ukazuje, že byl velmi pozorným žákem, když se jel nedávno do Číny učit, jak stabilizovat společnost,“ podotkl v obdobném duchu europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Zestátnění by svobodu neomezilo. Naopak. Pozitivním důsledkem by byla větší objektivita a vyváženost. Z ČST Praha by se konečně stala Česká televize,“ zastal se hlavy státu jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Na pomoc České televizi podle očekávání přispěchal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkujeme za potvrzení slov pana prezidenta,“ dodal také. Zeman totiž uvedl, že současná veřejnoprávní televize je „hlásnou troubou“ TOP 09. 

Celý článek ParlamentníchListů.cz ZDE.

„Tak lepší, než za médium považovat První kanál ruské televize, kterému Miloš Zeman tak rád dává rozhovor,“ reagoval na Ovčáčkův facebookový status Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. Na Jandu poté reagovala jedna z největších Zemanových fanynek, Jelena Vičanová. „Akorát v ruské televizi nedávají prostor prostitutům a úchylům jako v ČT,“ rýpla si do Jandy, který v minulosti natočil pornofilm s gay tematikou.

Ovčáček následně také podotkl, že obdobný názor jako Zeman má i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Novinářům řekl, že by byl pro to, aby televizi platil stát, protože ‚lidé by tím ušetřili‘. Poznamenal, že provoz ČT a Českého rozhlasu stojí koncesionáře ročně zhruba 7,2 miliardy korun, přitom nad hospodařením institucí mají dozor pouze jejich rady, kde jsou zastoupeny jen ‚tradiční strany‘,“ všímá si Babišových slov Ovčáček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…