Ztráta schopnosti technologického a vědeckého vývoje. I tak může dopadnout boj s emisemi

01.02.2022 22:13

V EU se v současné době řeší problematika taxonomie energetických zdrojů, tedy které budou zařazeny mezi udržitelné. Česko bedlivě sleduje, jaká bude situace s jádrem. Právě k jaderným, ale i k fosilním zdrojům se vyjadřoval v pořadu Kupředu do minulosti vědecký tajemník Ústavu jaderné fyziky Akademie věd České republiky Vladimír Wagner. Němci a Rakušané se podle něho nemohou vrátit k jádru, protože politici by museli uznat, že udělali chybu. A za drahé emisní povolenky prý také může náš západní soused.

Ztráta schopnosti technologického a vědeckého vývoje. I tak může dopadnout boj s emisemi
Foto: Petr Mareš
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín aktuálně kryje přibližně deset procent české spotřeby

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
Wagner vysvětloval, proč ceny energií tak skokově zdražily. Jednak se po celé Evropě uzavíraly jaderné a fosilní zdroje, jež pokrývaly velkou část energetických potřeb Evropy. Po skončení akutní fáze pandemie se také zvýšila spotřeba a hlavně, minulá zima byla chladná, a tak se v jejím průběhu vyčerpaly zásobníky plynu. Ty plánovali dodavatelé plynu doplnit v létě, když klesá cena. Ta ovšem kvůli zvýšené spotřebě neklesala, takže zásobníky doplněny nebyly. A další důvod je, že se zdražily emisní povolenky. Což vedlo k uzavírkám uhelných elektráren a většímu využití plynových. Jenže to zvedlo cenu plynu, což opět vrátilo do hry uhlí, i přes drahé povolenky.

Vědec očekává v létě určité zlepšení situace, nicméně některé další faktory se podle něho nezmění. „V současné době Německo s nástupem koaliční vlády řeklo, že nedovolí, aby ceny nízkoemisních povolenek šly pod 60 eur za MWh – a trh na to okamžitě reagoval tak, že šly ještě o kousek výš, a překročily 70 eur za MWh. A dá se předpokládat, že Německo, jako jeden z klíčových ekonomických států v Evropě, bude tlačit a dosáhne toho, že i v evropském měřítku se dá nějaký limit na nejnižší možné ceny emisních povolenek. Takže nedá se čekat, že by ceny emisních povolenek klesaly,“ uvádí.

Navíc, odchod od jádra v Německu a snižování podílu uhelných elektráren opět povede k větší závislosti na plynu, soudí Wagner, k plynu se uchyluje i teplárenství. „Já jsem říkal, a myslím si to i nyní, že je to obrovské riziko, jestliže postavíme jak teplárenství, tak výrobu elektřiny na plynu, protože pak si tyto dva obory budou konkurovat, bojovat a soutěžit o zásoby plynu,“ varuje odborník na jadernou energii.

Na to, že budou k dispozici nové technologie, se podle něho spoléhat nedá, zvláště když energetika je klíčová pro bezpečnost celé civilizace. „Současný postoj, že v podstatě zavřeme fosilní zdroje bez toho, abychom věděli, čím je nahradíme, je velice špatný,“ míní Wagner. Pokud má Česko snižovat emise, jediná možnost, jak to udělat, je rozšíření jaderných zdrojů a také fotovoltaika, ovšem v rozumném množství, říká. Solární panely dobře vykrývají denní špičku, na větrnou energii však nemá Česko dobré podmínky, doplnil.

Wagner konstatuje, že společnost v určité fázi rozvoje začne řešit životní prostředí, už se tak stalo i v Číně, která už řeší emise škodlivin. Ale argumentuje, že je potřeba postupovat vědecky a ne ideologicky. Právě to je podle něho problém u Němců, protože pokud by se v Německu měla obnovit jaderná energie, němečtí politici by museli připustit, že udělali chybu. A stejně zatvrzelí jsou pak i v Rakousku.

Podle vědce je u evropských uhelných elektráren výroba zplodin omezena na minimum. Ovšem i tak je tlak na opouštění uhelných zdrojů. Jenže ten vede k tomu, že se výroba přesouvá do Číny, emise CO2 jsou přitom globální a Čína k výrobě energie využívá hnědouhelné elektrárny.

A Wagner varuje ještě před jednou věcí: „Opravdu by bylo velice špatné, kdyby lidská civilizace, kvůli tomu, že bude omezovat CO2, ztratila schopnost technologického a vědeckého vývoje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…