Žvásty sluníčkářů. Za Klause si můžete sami, tak jste ho neměli vylučovat, rozjel se Okamura

16.04.2019 12:11

Tomio Okamura se na Facebooku vyjádřil k situaci ohledně Václava Klause ml. Mimo jiné prozradil, že si tuto situaci zavinila ODS sama. „Hnutí SPD se nenechá úkolovat ODS při řešení jejích vnitrostranických problémů spojených s vyloučením poslance Klause ml. z ODS a jeho odvoláním ze školského výboru. Volání ODS po dodržování dohod o poměrném zastoupení v orgánech Sněmovny je falešné,“ napsal.

Žvásty sluníčkářů. Za Klause si můžete sami, tak jste ho neměli vylučovat, rozjel se Okamura
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Situaci okolo Václava Klause ml. se podrobně věnujeme již delší dobu. Připomeňme si vše od začátku. V polovině března Klause vyloučili z ODS, podle předsedy Fialy kvůli tomu, že svým jednáním a vystupováním poškozuje jméno strany. Klaus ml. ale stále zůstal předsedou školského výboru Poslanecké sněmovny. ODS se ho sice snažila z vedení odstranit, ale první pokus nevyšel. Kandidát Martin Baxa, který měl Klause nahradit, dostal pouze 6 hlasů z 21 přítomných.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Poslanec Klaus již oznámil, že hodlá založit nový politický subjekt, který představí po volbách do Evropského parlamentu. Petr Fiala v této souvislosti prohlásil, že může přetáhnout voliče spíše SPD. S tím ale Tomio Okamura nesouhlasí.
 
„Jelikož je Václav Klaus mladší zásadním odpůrcem přímé demokracie, tedy odmítá zákon o referendu, přímou volbu a odvolatelnost politiků a jejich přímou hmotnou odpovědnost, tak má se svojí plánovanou novou stranou šanci přetáhnout voliče ANO a ODS. Nikoliv SPD. Klaus je skalním zastáncem zastupitelské demokracie, takže nemá tím pádem ani řešení na korupci, ani pro zlepšení finanční situace nízkopříjmových pracujících občanů či důchodců,“ napsal šéf SPD.
 

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí
 
Ale to není vše. „Další věcí jsou jeho zahraničněpolitické postoje. Odmítl nám ve Sněmovně podepsat návrh ohledně stažení českých vojsk z Afghánistánu (přestože to ústně kritizoval) s argumentem, že to prý slíbil poslankyni ODS Janě Černochové, že nebude nakonec pro stažení našich vojsk… Takže i v tomto se od SPD zásadně liší, jelikož SPD odmítá přítomnost českých vojáků v zahraničních bojových misích. A v neposlední řadě, Václav Klaus podpořil vloni v hlasování moje odvolání z pozice místopředsedy Sněmovny za moje zpochybňování výkupu pozemků kolem tábora v Letech, čímž de facto podpořil tento tunel veřejných peněz za 600 milionů korun,“ pokračuje Okamura.
 
Tím jasně vyjádřil odlišnosti mezi SPD a názory Václava Klause s tím, že si Okamura podle svých slov nedokáže představit, že by volič SPD volil někoho, kdo odmítá zákon o referendu. „A co se týče názorů, že Klausova nová strana bude hrozbou či rizikem pro českou demokracii, tak to jsou jen žvásty sluníčkářů,“ uzavřel Okamura.
 
„Václav Klaus ml. byl ODS ze strany vyhozen, a pokud situaci není schopna ODS řešit, tak ho neměla vylučovat. Hnutí SPD nemá problém se setrváním Václava Klause ml. ve školském výboru, kam po odborné stránce jistě patří,“ vzkázal zejména směrem k aktivitě Jany Černochové a Zbyňka Stanjury, kteří o sesazení Klause z tohoto výboru nadále usilují.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…