Kdo platí „festival hrdosti“ ? Podívejte se

07.08.2023 18:31 | Monitoring

Když se řekne Prague Pride, prakticky všem se vybaví srpnový pochod sexuálních menšin v Praze a s tím spojený zhruba týdenní festival akcí po celém hlavním městě. Ovšem „duhový průvod“ nebo „pochod hrdosti“ není jediným předmětem činnosti, kterou stejnojmenný spolek Prague Pride vyvíjí. Odpovídá tomu i rozpočet celé organizace, do kterého přispívá řada firem.

Kdo platí „festival hrdosti“ ? Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

„Lidskoprávní festival Prague Pride“, jak sami organizátoři svou hlavní akci nazývají, se letos v české metropoli koná od 7. do 13. srpna s tím, že hlavní akce, tedy známý průvod městem, se uskuteční v sobotu 12. srpna. 

Mezi partnery pochodu se vyskytují mnohé společnosti. Hlavními partnery jsou firmy Adidas, Coca-Cola či Staropramen, mediálními partnery je magazín Lui a Respekt či Radio Wave. Nechybějí ani hoteloví partneři, mezi nimiž je možné nalézt Almanac X či Mozart. 

Mezi sponzory pak patří řada známých firem, jako například IKEA, Sephora, Unicredit Bank, Amazon, Deloitte, Martinus.cz, eBay, Foodora, Clinical, Barclays a další. 

A samozřejmě že nechybějí ani donoři. Prakticky každoročně je předmětem veřejné debaty dotace, kterou spolek Prague Pride na svůj festival získává z pokladny pražského magistrátu. Nejvíce kritiky na tehdejší vedení Prahy v čele se Zdeňkem Hřibem směřovalo v roce 2021, kdy zastupitelstvo spolku přikleplo 650 tisíc korun i přesto, že v době covidové pandemie nebylo možné průvod uskutečnit. Hřib to hájil tím, že prý nejde o průvod, ale o „edukační program“.

Prague Pride na svůj letošní festival získal z magistrátní pokladny „pouhých“ 700 000 korun. V minulosti, kdy Prahu řídilo pirátské vedení, to býval i milion ročně. Za posledních šest let získal zapsaný spolek Prague Pride z kapes Pražanů zhruba 4 500 000 korun. 

Jak sami organizátoři uvádějí na svém webu, každoroční festival kromě magistrátu hlavního města podporuje také městská část Praha 1, nadace Open Society Fund založená finančníkem Georgem Sorosem. A Česko-německý fond budoucnosti, který přitom na svých oficiálních stránkách uvádí, že podmínkou získání dotace je projekt sbližující Čechy a Němce.

Několik statisícových „příspěvků“ získává spolek Prague Pride též přímo od některých ministerstev nebo státních podniků a dalších organizací. O jeho financování psaly ParlamentníListy.cz v posledních týdnech podrobně, včetně pozoruhodností, jako je dotace 123 tisíc od ministerstva zdravotnictví Vlastimila Válka na sérii přednášek a brožuru za účelem „zvýšení informovanosti queer osob se zdravotním postižením“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…