Protikorupční policie obvinila starosty ze severu Čech. Zneužili povodňové dotace

02.02.2013 8:28

Protikorupční policie obvinila sedmadvacet lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, dotační a úvěrové podvody v kauze neoprávněného čerpání dotací ve výši 125 milionů korun na odstranění neexistujících povodňových škod. Mezi obviněnými je i dvacet pět současných či bývalých starostů. Vyšetřování kauzy bylo natolik utajené, že o něm nevědělo ani Ministerstvo pro místní rozvoj, které dotace vyplácelo. O případu informuje sobotní MF Dnes.

Protikorupční policie obvinila starosty ze severu Čech. Zneužili povodňové dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

„V žádostech o dotace nepravdivě uváděli, že obce byly postiženy přívalovými dešti, které údajně zničily a poškodily obecní majetek z 80 až 100 procent,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Přitom právě těchto obcí se podle něho žádná živelní pohroma nedotkla.                 

Ministerstvo nic netuší

Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec, pod něhož kauza spadá, odmítl prozradit, kterých obcí se obvinění týká, prozradil pouze to, že jde mimo jiné o obce na Litoměřicku. Pracovníci Ministerstva pro místní rozvoj, které dotace na odstranění škod po živelných pohromách poskytuje, ani nevěděli, že policie provádí nějaká šetření.

„Nevíme, jak policie došla k částce 125 milionů. Ministerstvo ani netuší, o které obce se jedná a které takové peníze čerpaly,“ uvedl mluvčí úřadu Marek Ženkl.

Nejedná se přitom o první případ zneužití povodňových dotací. Už v roce 2012 podala protikorupční policie návrh na obžalobu dvanácti lidí, mezi kterými opět najdeme starosty a starostky. V hledáčku vyšetřovatelů skončily obce Moldava, Pečky nebo Vlastislav. I v této starší kauze spolupracuje s policií resort, který vede Kamil Jankovský (LIDEM). 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…