Rusové zase o kus dál. Zelenskyj nám opět „vzkazuje“

08.05.2024 8:51

Po dvou letech ruské agrese proti Ukrajině vychází najevo další pomoc Polska napadené zemi. Poláci prý platí na 20 tisíc družic Starlink Elona Muska. V Kremlu se ruský vládce Vladimir Putin ujal svého dalšího funkčního období a z pozice muže, který Rusku vládne už 24 let, varoval před vnitřními otřesy v jeho zemi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu zdůraznil, že jeho země potřebuje od Západu skutečnou pomoc a ne „dlouhé diskuse“.

Rusové zase o kus dál. Zelenskyj nám opět „vzkazuje“
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Není tajemstvím, že mezi jedním z nejbohatších lidí na Zemi a majitelem sociální sítě X Elonem Muskem a Ukrajinci panuje nejméně v posledním roce nemalé napětí. Musk mimo jiné hlásil do světa, že mu nepřijde nejlepší poskytovat na pomoc svou satelitní síť Starlink jen tak. A už vůbec nechtěl Starlink aktivovat u ukrajinského poloostrova Krym, který už 10 let okupuje Rusko. Nechtěl své firmy přímo zapojit do války.

Server Kyiv Pot upozornil, že 20 tisíc satelitů Starlink platí Ukrajině Poláci.

„Dnes máme více než 20 000 zařízení Starlink, jejichž provoz financuje Polsko,“ uvedl při návštěvě Kyjeva polský ministr pro digitální záležitosti Krzysztof Gawkowski, jehož citovala tisková agentura PAP. Informaci převzal server Kyiv Post.

Gawkowski zdůraznil, že Starlink nejen podporuje ukrajinskou armádu, ale také poskytuje zásadní informace nemocnicím.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) oznámil, že Rusové dál postupují v oblasti u Avdijivky, konkrétně severozápadně od města. Ruští prováleční blogeři tvrdí, že ruské síly také postupovaly na západ v polích východně od Novopokrovska (severozápadně od Avdijivky a jihozápadně od Očeretyne).

Ruský prezident Vladimir Purin, který fakticky řídí Rusko od roku 2000, se v Kremlu ujal svého dalšího funkčního období. Naznačil, že Rusko musí zvítězit ve válce na Ukrajině a podotkl, že má-li se to podařit, Rusové musejí být jednotní. Zdůraznil, že vnitřní otřesy by Rusku neprospěly, což podle jeho názoru ukazuje i ruská historická zkušenost.

„Ruští ultranacionalisté chválili zahájení Putinova pátého funkčního období jako historickou událost a výslovně schvalovali autokratickou tradici, do níž se Putin staví, přičemž jeden z nich ho oslavoval jako ‚imperátora‘, což je formální titul ruských carů od dob Petra Velikého,“ připomněl washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Ve stejné době běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, jenž se odkázán na spolupráci se současným vládcem Kremlu, znovu zopakoval, že by se rád vyhnul zapojení Běloruska do války na Ukrajině.

Mezitím ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) 7. května informovala, že odhalila síť agentů ruské Federální bezpečnostní služby (FSB), kteří plánovali atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a další vysoce postavené ukrajinské zpravodajské a vojenské činitele. Mezi zadrženými jsou i dva plukovníci Státní stráže, Ruskem údajně naverbovaní před ruským vpádem na Ukrajinu, tedy před únorem 2022. Za velezradu jim hrozí doživotí.

Z ukrajinské strany teď opakovaně zaznívá varování, že Rusové se dál připravují na velkou letní ofenzivu a bránící se země stále nemá dost prostředků k tomu, aby se mohla bránit efektivně.

„Potřebujeme protivzdušnou obranu a další obrannou pomoc, nezavírat oči a dlouhé diskuse,“ napsal na sociální síti Telegram Zelenskyj. Na jeho vyjádření upozornil server Kyiv Independent. Svá slova pronesl v době, kdy na Ukrajinu dopadaly další ruské rakety, které ničily elektrárny a další zařízení energetické infrastruktury. V noci na 8. května prý Rusové vypálili na Ukrajinu balistické střely i drony.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co to je za bláboly?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I. , 08.05.2024 10:36:13
aktivní podpora nacismu je špatná věc.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…