Adam Černý: Francie chystá vlastní Energiewende

19.10.2014 22:20

Francie byla pokládána dlouho za zemi, která vzhledem k velkému podílu elektřiny z atomu nemůže o zásadním posunu energetické politiky k obnovitelným zdrojům ani uvažovat. Nyní se však prezident Francois Hollande, kterému se nedaří nastartovat ekonomiku, rozhodl, že začne plnit jeden ze svých předvolebních slibů.

Adam Černý: Francie chystá vlastní Energiewende
Foto: Hans Štembera
Popisek: Větrné elektrárny

Národní shromáždění tento týden schválilo první část z celého balíku zákonů, jejichž cíl se v lecčem podobá tomu, co se v sousedním Německu nazývá „Energiewende“ neboli proměna energetické politiky, jejíž základní součástí je právě zvýšení podílu obnovitelných zdrojů.

Ve Francii se taková proměna nedá uskutečnit snadno, protože tato země je světovým rekordmanem v podílu jaderné energie, který díky 58 jaderným elektrárnám dosahuje 75 procent z celkové produkce elektřiny.

Proto se francouzská verze Energiewende bude muset vyrovnat se dvěma problémy: Zaprvé, jak rozložit do času odstavování mnohem většího počtu atomových elektráren než v sousedním Německu, kde jich je v provozu jen necelá dvacítka, a zadruhé, jak nahradit odstavované zdroje elektřiny jinými, když základním parametrem produkce elektřiny z jádra je její stabilita, zatímco výroba energie z větrných a fotovoltaických elektráren je závislá buď na větru, nebo slunečním svitu. To se bez výstavby záložních zdrojů neobejde.

Ani na jednu z těchto otázek schvalovaný balík zákonů neodpovídá, lze z něj vyčíst pouze rámcové a postupné cíle. Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny se má ve Francii do roku 2030 zvýšit z nynějších necelých 18 na 40 procent. Podíl jaderné energie se má naopak do roku 2025 snížit ze 75 na 50 procent.

Chystaná změna ve Francii paradoxně nemusí v Německu, kde je podíl produkce z obnovitelných zdrojů už nyní na 25 procentech, vyvolávat jen potlesk. Například na druhé straně Rýna, v Bádensku-Virtembersku, dovoz elektřiny z francouzských jaderných elektráren zvláště v zimě citelně pomáhá nahrazovat domácí výpadky energie z obnovitelných zdrojů.

Francie samotná se bude muset zamyslet, jak snížit náklady na vlastní verzi Energiewende, když cena elektřiny v Německu je nyní o 46 procent dražší, než je evropský průměr.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …