Daniel Kadłubiec: Už si vedete lovecký deník?

05.07.2019 20:11

Ve stabilních přírodních cyklech, opakujících se od nepaměti, lze najít jedinou jistotu, která dává sílu a naplňuje smysl lidského života.

Daniel Kadłubiec: Už si vedete lovecký deník?
Foto: wikipedia
Popisek: Beskydy.

Pavel Sztwiertnia, třinecký rodák a absolvent Lesnické fakulty Vysoké školy zemedělské v Brně, vydal již čtvrtou knihu loveckých reportáží. Tentokrát ji nazval Z vrchoviny a hor. Jde o zvláštní literaturu faktu, jejímž podkladem byly lovecké deníky, psané autorem od osmdesátých do devadesátých let minulého století v době jeho působení v Jeseníkách a na Vysočině. V této velmi zdařilé knize, a podobné hodnocení si zaslouží i ty předchozí, jsou obsažena nejen fakta, ale také city. Jde totiž o dramatické příběhy, které tvoří specifický žánr reportážně-povídkový.

Jak najít naději ve žlebech andělů

Autor je dokonalým znalcem přírody, jejích zákonů. Vnímá přitom i symbolickou a kulturní hodnotu, která je v těchto neměnných pravidlech obsažena. Význam zmíněných norem promítá i do mysliveckých rituálů s magickým základem. Úcta k tradicím je jedním ze stabilizujících prvků v dnešním nestabilním světě, dává totiž jistotu pramenící z mnohageneračních zkušeností. Toto je jedno z poslání knihy. Některé příběhy mají přímo detektivní konstrukci, která udržuje čtenáře v napětí během celé četby. Ve fabulačním prostoru, do kterého jsou reportáže zasazeny, mají svoje místo i svérázné postavy dávající zvláštní kolorit tomuto originálnímu světu, sahajícímu od Těšínských Beskyd, přes Andělské Žleby, Loučnou nad Desnou a polesí Kouty v Jeseníkách, po Žďárské vrchy s osadou Odranec a říčkou Fryšávkou na Vysočině. Tato krajina vyvolává v autorovi až mystické nálady, které se shodují s jeho vztahem k přírodě, k jejím neměnným zákonům. Ve stabilních přírodních cyklech, opakujících se od nepaměti, vidí jedinou jistotu, která mu dává sílu a naplňuje smysl jeho života.

To emoce jsou spouštěčem

Autor je excelentním vypravěčem s nesporným literárním a jazykovým talentem. Svoji vysoce profesionální kompetenci dovede skloubit se svými fabulačními schopnostmi. Výsledkem je pak text, který čtenáře nejen zaujme, ale také poučí. Současně mu dává možnost nahlédnout do autorova nitra. Je plné různorodých emocí a širokých filozoficko- meditačních duchovních dimenzí. Jde o velmi zajímavou a hodnotnou literaturu, kterou doprovázejí velmi působivé černobílé fotografie.

(Autorem článku je profesor PhDr. Karol Daniel Kadłubiec, DrSc. Působí na Katedře slavistiky Ostravské univerzity.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.