Dominik Rusinko: Co přinese rok 2024 v Česku? Nižší inflaci a návrat k růstu

02.01.2024 15:49 | Glosa

Pojďme na startu nového roku začít optimisticky. V mnoha ohledech čeká tuzemskou ekonomiku v roce 2024 příznivější makroekonomické prostředí. Ať již půjde o inflaci nebo hospodářský růst, v obou případech uvidíme odeznívání šoků, kvůli kterým se česká ekonomika v minulém roce propadla do stagflace.

Dominik Rusinko: Co přinese rok 2024 v Česku? Nižší inflaci a návrat k růstu
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Začněme inflací, jež byla v posledních třech letech největším problémem tuzemské ekonomiky - kumulativně v tomto období vzrostly spotřebitelské ceny o 32 procent (!). Výsledkem byl tvrdý zásah do kupní síly domácností a eroze podstatné části jejich (reálných) úspor. V posledních měsících roku 2023 však již cenové tlaky výrazně zvolnily, a pokud vezmeme v potaz tzv. inflační momentum („inflace tady a teď“), jsme již velmi blízko dvouprocentnímu cíli. Pro letošní rok počítáme s průměrnou inflací těsně pod tři procenta, což bude sice stále nad cílem ČNB, ale půjde o razantní posun správným směrem.

Vysoká inflace zároveň tvrdě dopadla na reálné útraty domácností, což je hlavní důvod, proč česká ekonomika v minulém roce poklesla o 0,5 procenta (náš odhad). S nižší inflací a opětovným růstem reálných mezd sázíme na oživení spotřebitelského apetitu, a to ruku v ruce s rozpouštěním vysokého objemu nad-úspor.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39625 lidí

I přesto odhadujeme relativně skromný celoroční růst na 1,4 procenta s tím, že oživení spotřeby bude spíše pozvolné a velkým otazníkem zůstává vývoj zahraniční poptávky. Hospodářskou expanzi bude držet na uzdě také konsolidační balíček vlády, který vstoupil v platnost prvního ledna.

V tomto roce očekáváme podstatné povolení měnových šroubů ze strany ČNB. Začátek cyklu uvolňování měnové politiky je zatížen celou řadou nejistot a pro-inflačních rizik (např. lednový efekt přecenění), což povede bankovní radu k větší míře obezřetnosti. Pokud však inflační čísla zásadněji nepřekvapí, počítáme s úrokovými sazbami okolo čtyř procent na konci roku 2024. Korunu vidíme krátkodobě na slabších úrovních, v druhé polovině roku však již bude moci pomýšlet na drobné zisky.

Shrnuto, podtrženo, tento rok se ponese ve znamení odeznívání celé řady šoků, které v posledních letech sužovaly českou ekonomiku. Inflace přestane být problémem číslo jedna, ale do centra pozornosti se přesune nevýrazná růstová dynamika. I tak by se ale z makro pohledu mělo jednat o příznivější rok.

My vám do roku 2024 přejeme vše dobré a mnoho úspěchů!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…