Filip Andler: „Mučedník“ Salvini – budoucí italský premiér?

19.05.2021 7:38 | Komentář

Problematika migrace opět hýbe italskou politickou scénou, a to nejen v souvislosti s osvobozením bývalého ministra vnitra Salviniho, ale i v důsledku sílícího náporu afrických ilegálních běženců na ostrůvek Lampedusa, který je vstupní branou na Sicílii a následně na Apeninský poloostrov.

Filip Andler: „Mučedník“ Salvini – budoucí italský premiér?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Letos se jejich počet ztrojnásobil oproti roku 2020 a další čluny stále připlouvají, pandemii navzdory.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

Ačkoliv se příští parlamentní volby mají konat až v roce 2023, je evidentní, že migrace bude dominovat předvolební kampani, protože kvůli své geografické poloze je Itálie zemí čelící největšímu náporu běženců. Poté, co se rozpadla koalice populistického Hnutí pěti hvězd a protiimigrační Ligy, kterou v kabinetu vystřídaly levicové strany, stabilně roste podpora nacionalistické a konzervativní pravice. Podle aktuálního průzkumu preferencí agentury SWG z 12. – 17. května by volby vyhrála Salviniho Liga (21 %) následovaná euroskeptickými, nacionalistickými a sociálně konzervativními Bratry Itálie (19,5 %). Berlusconiho Forza Italia (7 %) by se mohla stát třetím koaličním partnerem v případné pravicové vládě. Zatímco Liga si od minulých voleb polepšila o necelá 4 %, Bratři Itálie o více než 15 %, především na úkor Berlusconiho formace, která polovinu voličů ztrácí.

Středolevá Demokratická strana je až na třetím místě (19,2 %), ale udržuje si více méně stabilní elektorát. To se nedá říci o populistickém Hnutí pěti hvězd (16,8 %), které vyhrálo poslední volby, ale od té doby ztratilo polovinu voličů a nyní zaujímá až čtvrté místo. Doplácí tak na svou oportunistickou politiku, vypuzení Ligy z vlády a spojení s proimigrační levicí. Salviniho teď mnozí Italové vnímají jako mučedníka bojujícího za národní zájmy, který je vláčen po soudech, vláda se ho snaží dostat do vězení a znemožnit mu kandidaturu v příštích volbách. Vládní poslanci ho totiž zbavili imunity a umožnili jeho trestní stíhání. Nicméně soud obvinění z nezákonného zadržování stovek migrantů na lodi kotvící u břehů Itálie smetl se stolu.

Vzestup nacionalistické a euroskeptické pravice napříč Evropou je důsledkem neschopnosti EU efektivně řešit problematiku imigrace a také selhání tradičních stran, které politiku EU vesměs bezvýhradně podporují. Krajně pravicová uskupení vytrvale rostou ve Francii, Itálii, Španělsku, Švédsku i jinde a stagnují tam, kde jejich agendu převzala konzervativní pravice. Dobrými příklady jsou rakouský lidovecký kancléř S. Kurz nebo maďarský premiér V. Orbán. Levice setrvává na pozicích multikulturalismu a imigraci nevnímá jako zásadní problém dneška, který nevratně ovlivní podobu Evropy v budoucích stoletích. Frustrovaní voliči tradiční levice, neidentifikující se s tímto pohledem na svět, vidí spásu v krajní pravici. Odsunutí socialistů z pozice vítězů voleb do pozice středních či menších stran je neodvratný jev postupující napříč Evropou.

Politická strana / hnutí            Volby březen 2018       Průzkum květen 2021
Hnutí pěti hvězd (M5S)                       32,7                                16,8
Demokratická strana (PD)                  18,8                                19,2
Liga                                                     17,3                                21,0
Forza Italia (FI)                                   14,0                                  7,0
Bratři Itálie (FdI)                                    4,3                                19,5
Svobodní a rovní (LeU)                        3,4                                  4,7

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …