František Mareš: Setkání s víc než dobrými knihami

26.11.2021 16:00 | Komentář

(Četba dobrých knih jest jako hovor, který vedeme s nejctihodnějšími lidmi, hovor, kde jakoby s námi seděly nejlepší naše myšlenky. – René Descartes)

František Mareš: Setkání s víc než dobrými knihami
Foto: Jan Parkman
Popisek: Autor a donátor projektu Petr Kršák

Dne 23. listopadu v prostorách „ Pánského klubu Obecního domu v Praze“, byly spisovatelům, novinářům a milovníkům knih a umění, představeny první dva díly pentalogie Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasu. Sám projekt, kterého autorem a donátorem je režisér Petr Kršák, představuje jedinečný nakladatelský počin posledních třiceti let.

Mohli bychom pokračovat desítkami moudrých citátů o knihách od Šalamouna, Rousseaua, Komenského, Krameria, Heina… Ale vraťme se k Dějinám sebevědomí – Diplomatům bez pasu konkrétně.

Zahájení prezentace, moderuje Naděžda Hábová, Petr Kršák

Zahájení prezentace, moderuje Naděžda Hábová, Petr Kršák

Ve svých třech dílech představí více než 400 Čechů a 300 Slováků, osobností, které od příchodu Cyrila a Metoděje do roku 1992, zanechaly stopy na kulturně – ekonomické tváři Evropy a světa.

IV. díl, Rodinné stříbro, se bude věnovat československým průmyslovým odvětvím, firmám a institucím, které přispěly k věhlasu značky Made in Czechoslovakia.

V. díl, Zlatý poklad, bude dokumentovat naše, československé fenomény a hmotné i nehmotné dědictví…

Přítomní spisovatelé, umělci,  publicisté, novináři... Jiří Mejstřík, Daniela Mrázková - Remešová, František Cingr, Martin Mahdal, Felix Černoch, v pozadí Felix Slováček

Přítomní spisovatelé, umělci,  publicisté, novináři... Jiří Mejstřík, Daniela Mrázková-Remešová, František Cingr, Martin Mahdal, Felix Černoch, v pozadí Felix Slováček

Co se týče záběru pentalogie, překračuje desítky encyklopedií nejen množstvím informací nabízených čtenáři jednotlivými hesly, ale i jedinečným polygrafickým zpracováním, které z textu, fotografií a jiného dokumentačního ( ilustračního ) materiálu vytváří příběh blízký, dokonce totožný, s postupy „ feature“, tedy před lety v Hamburku vzniklého „ fíčru“.

Autor projektu je filmový režisér a text jednotlivých hesel doplnil obrazovým materiálem tak, aby v jím zvoleném vizuálním temporytmu se slova a ilustrační materiál synteticky spojily a pro čtenáře již při prvním pohledu vytvořili svébytný vyprávěcí celek – tedy příběh dané osoby. Tak bylo dosaženo naplnění původního zadání, že každé z hesel bude příběhem. Tak vzniklo a dále vzniká velké vyprávění o velkých lidech a věcech našich dvou malých národů a zemí.

Druhý díl pentalogie Dějiny sebevědomí - Diplomaté bez pasu.

Druhý díl pentalogie Dějiny sebevědomí - Diplomaté bez pasu

V současné globalizační době, která programově ničí národní sebevědomí některých států včetně jejich jazyka, aby na odiv a nedemokraticky stavěla státy jiné, kdy peníze atomizují společnost na chudé a bohaté, realizací projektu Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasu, ukázal jeho autor, co je to, když peníze, podle jeho slov, dostanou možnost „mít duši“.

Pentalogii přišel ke zdar připít i Felix Slováček.

Pentalogii přišel ke zdaru připít i Felix Slováček

V klimatu vědomostního suchopáru, jehož jedním z dokladů jsou znalosti maturantů a absolventů různých a podivných vysokých škol, rozbitá kontinuálnost vzdělávání, hysterická nechuť k matematice ( vědě, která tvoří pojmy abstrahované z obecných vztahů hmotného světa a stanoví jejich obecné zákonitosti ) a zbožštěním jakýchkoli peněz jako jediné smysluplné veličiny, způsobující degradaci úsilí a práce našich předků i současníků jsou Dějiny sebevědomí historický dokladem naší středoevropské existence. Po přečtení, ale i po jejich prolistování si musíme položit otázku s přetěžkou odpovědí. Neprovinili jsme se na našich dětech, že jsme jin nepřipomínali v kontextu Evropy a světa velikost některých z nás Čechů a Slováků? Neprovinili jsme tím, že jsme dovolili a dále dovolujeme „ demokraticky“ dehonestovat naši minulost místo jejího pravdivého položení čtenáři k jeho soudu? Nemáme snad povinnost vůči potomkům svým a jejich potomkům zachovat nezkreslenou pravdu, protože bez ní jsou základy jakékoli „ lidské stavby“ dočasné a vratké…?

Mediální tvář projektu, spisovatelka Marie Formáčková

Mediální tvář projektu, spisovatelka Marie Formáčková

Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasu takovými knihami jsou, měly by být součástí každé knihovny a jedním z pilířů knihoven rodinných.

Na nejstarší knihovně světa v Egyptě byl nápis: „ PSÝCHÉS IATREION“ - „ Léčebna duše.“ Ale sama knihovna neléčí, neuzdravuje, ale po tisíce let dává sílu a touhu člověku uzdravit se z jakéhokoli neduhu. Dává mu lék myšlenek svých knih, nelze ji zastavit a spoutat, protože se rodí znova a znova s každým člověkem…

Autor projektu P. Kršák a legendární žokej Václav Chaloupka

Autor projektu P. Kršák a legendární žokej Václav Chaloupka

Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasu, takovými knihami jsou. Rozmnožily řady mimořádné literatury, přispívají a rozšiřují její obsah. I ony jsou v současné době lékem proti pochybnosti a naší časté malosti. A vlastnit je, není jen pouhá investice, protože zůstanou pro generace po nás. A věřme, že ty je předají dalším s podtextem moudrosti, že nejsme tak velcí, abychom mohli být hloupí.

Družná rozprava, František Mareš,publicista, spisovatel, Tomáš Hejna šéfredaktor nakladatelství Olympia, paní Ladislava Chateau, překladatelka, spisovatelka ...

Družná rozprava - František Mareš,publicista, spisovatel, Tomáš Hejna šéfredaktor nakladatelství Olympia, paní Ladislava Chateau, překladatelka, spisovatelka...

Závěrem snad je třeba říct, je dobře, že první dva díly pentalogie jsou vydané a pro zájemce dostupné. Jejich obsah nás doslova vybízí abychom udělali vše, oproti bezobsažným masmediím vulgárním sociálním sítím, pokusničením s obsahem vzdělávání, a abychom zabránili katastrofické Lichtenbergově vizi že: „ Kniha je zrcadlo, když se do něho dívá opice, nemůže z něho ovšem vyhlížet apoštol.“

A já jsem přesvědčen, že Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasu jsou a budou svým obsahem pomáhat tomu, aby se na sebe i ostatní z „ lichtenbergova zrcadla“ díval člověk.

(Další informace o Dějinách sebevědomí – Diplomatů bez pasu: www.dejinysebevedomí.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.