Ivan Štern: Do Havla se už může drcat

23.11.2014 10:02

Zdá se, že probíhající rok se již stal rokem vhodným pro to, aby ten, kdo mu nepřál a nepřeje, si do Václava Havla mohl po libosti drcnout. Je přece po smrti dostatečně dlouho a doba povinné piety nejspíš uplynula.

Ivan Štern: Do Havla se už může drcat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Václava Havla nejprve poučil jistý náměstek. Havlovo pojetí lidských práv bylo zcestné. Vynucuje si značnou korekci, již je on připraven podstoupit, a uvést tak otázku na správnou nehavlovskou míru.

Zlostně se ozval jeden z bývalých prezidentů, demonstrativně se postaviv do čela hnutí za odstranění havlismu. Pravdoláskaři si nezaslouží než poslat na smetiště dějin. Stejně jako všechny ty, od havlismu odvozené, naprosto pomatené –ismy.

Vše prozatím korunoval poslední šéf proslulé státní bezpečnosti. Svěřil nám, že celého Havla měli hezky „pod vlivem“. Zadařilo se jim proto díky němu omezit protestní akce kolem 21. srpna 1989.

Oni tedy „pod vlivem“ měli kdekoho. Mohl třebas uvést spoluautora a spolumluvčího Charty 77, filosofa Jana Patočku. Zkraje roku 1977 přece nabádal studenty, aby omezili nutkání Chartu podepsat. Raději podle něho měli dostudovat. Měli ho také „pod vlivem“? Jistě že měli! Pod tak mocným vlivem, že na to doplatil životem.

Pod vlivem měli údajně celé opoziční hnutí. Všude měl být jejich člověk. Věděli tak pašáci vše, co se kde šustlo. Zapomněl jen dodat, že ten jejich člověk tam byl jaksi navíc, zbytečný. Demokratická opozice byla hnutím otevřeným, s ničím se netajila a všechny své postoje dávala veřejně najevo. Stačilo pak poslouchat vysílání Hlasu Ameriky, relace Ivana Medka a byli jste ve stejném obraze, v jakém byla celá ta slavná státní bezpečnost se všemi fízly a udavači.

Jistá moje redakční kolegyně napsala na facebook, že má už plné zuby všech těch teorií spiknutí, podle nichž jakákoli lidská iniciativa je dílem tajných služeb. Ať se lidé vydají protestovat proti tomu či onomu, podpořit tamto či ono, vždy má někde v pozadí za drátky tahat taková či onaká tajná služba. Má kolegyně to jednoduše odmítá. Pokud lidé někam jdou či se k někomu přidají, pak tak činí z vlastního rozhodnutí, a ne proto, že se v jejich blízkosti zjevily stíny udavače nebo fízla.

Za sebe bych dodal, že tajné služby se nanejvýš na lidech přiživují a vytloukají tak pro své pochybné chlebodárce stejně pochybný politický kapitál.

A co se týká Havla, jeho jméno, byť by se po něm i sám čert vozil, nebude zapomenuto. Na jména těch ostatních se marně rozvzpomínám už nyní. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…