Ivo Rottenberg: Z kozla zahradníkem aneb prohnilí proti prohnilým

18.12.2011 9:33

Stále se divíme. Tentokrát přichází Novinky.cz s „odhalením“ druhé tváře předsedy správní rady Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka, že při svém podnikání využívá výhod daňových rájů.

Ivo Rottenberg: Z kozla zahradníkem aneb prohnilí proti prohnilým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Investiční fondy, s jejichž prostředky v minulosti či současnosti obchodoval, sídlí na ostrově Mauricius. To pošeptali Právu pracovníci advokátní kanceláře Šachta & Partners asi „na oplátku“ za kritiku Nadačního fondu proti korupci za podíl na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku k rukám lobbisty Ivo Rittiga.

Advokáti kanceláře Šachta & Partners šli dál a sdělili, že Janeček je dokonce v podezření z daňových úniků v řádech minimálně 200 miliónů korun, když podniká prostřednictvím zahraničních společností, které jsou řízeny z ČR, mají zde faktickou stálou provozovnu, ale neplatí v Česku daně z příjmu ani z kapitálových výnosů.

Jako žába na prameni je předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček, současně předseda představenstva společnosti RSJ, a. s., která má jako předmět podnikání obchodování s cennými papíry. Na to nemusím být ekonom, abych si nedomyslel proč Mauricius, když obchody  v Londýně, Frankfurtu nebo Chicagu jistě nebyly prodělečné. A nikdo a nikde nechce vrážet peníze do hrdla státu, který nota bene neumí hospodařit, byť má na financích Kalouska.

Třeba počínání pana Janečka špatně chápu a on v rámci boje proti korupci jen studuje metody, jak podvodníci-korupčníci nalézají cesty v dirkách našich zákonů. I z detektivek známe pojem krytí, kdy je policista „delegován“ do gangu, aby pomohl odhalit jeho vedení a tak rozplést celou síť zločinců. A z venku to pan Janeček přece sledovat nemůže. Zkrátka a dobře, musí být jedním z nich.

Je však možné, že se mýlím. Janeček je sice schopným (všeho) podnikatelem a organizátorem, který používá Nadační fond proti korupci na likvidaci konkurenčních „projektů“, a občas nám naivním předhodí mediálně zajímavou kauzu, jako třeba ten dopravní podnik. Kdyby (možná) peníze z jízdenek nekončily v rukách lobbisty Ivo Rittiga, ale v RSJ, a.s., nikdy by ona kauza nebyla???

Takové štěstí nebudeme mít – dozvědět se pravdu.

Pravdou také zůstává, že v této zemi není nikdo, kdo by nechtěl těžit ze svého postavení v jakékoliv důležité funkci. A také je pravda, že lidé, jako je  předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček, jsou moc na očích a jejich „odhalování“ bývá motivováno pouhou závistí. Stejně tak je pravdou, že hlavními a silnými aktéry korupce jsou „obyčejní“ úředníci na všech úrovních. Je jich ovšem mnoho, proto se boj proti nim nedaří, a tak nám čas od času  předhodí nějakého Janečka nebo Rittiga.

A jak říkávaly naše babičky: „Cesty Boží jsou nevyzpytatelné“.

Psáno pro blog idnes.cz. Publikováno se svolením autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…