Jan Bureš: ECB jen lehce zamávala jestřábími křídly, euro pod tlakem

09.03.2018 12:00

ECB na včerejším zasedání lehce zabrnkala na jestřábí strunu. Z doprovodného komentáře vypustili centrální bankéři možnost “navýšení QE” v případě, že by došlo ke zhoršení ekonomické situace.

Jan Bureš: ECB jen lehce zamávala jestřábími křídly, euro pod tlakem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Podle Maria Draghiho pro takový závazek vzhledem k síle růstu již nejsou důvody. ECB to podepřela novou makro-prognózou, ve které zvýšila odhad růstu pro tento rok na 2,4 % (z 2,3 %). ECB se tedy nebojí alespoň mírně naznačit, že se podmínky přece jen trochu mění a hospodářství stojí pevněji na vlastních nohou. Nijak odvážný posun v komunikaci to však zatím není. Především proto, že inflace se stále pohybuje výrazněji pod cílem ECB a inflační prognóza byla navíc kosmeticky (pro rok 2019) posunuta směrem dolů. ECB má kromě toho obavy ze silnějšího eura (podle našeho soudu trochu neoprávněně), z turbulentní politické scény v některých slabších zemích (Itálie), popřípadě ze startu obchodní války s USA. Mario Draghi si přitom neodpustil kritická slova na adresu americké administrativy, která plánuje zavést cla na dovoz oceli a hliníku a zmírnit regulaci finančního sektoru. Kvůli všem těmto “rizikům” je ECB zatím při změně komunikace velice opatrná a i proto euro ve finále nebylo schopné posílit. To ale podle nás nic nemění na tom, že se chystá v závěru tohoto roku definitivně ukončit politiku QE a v roce příštím poprvé zvýšit sazby. Nechce s tím ale v tuto chvíli nikoho předčasně “strašit”. S výraznější změnou komunikace počítáme proto až ve chvíli, kdy ECB dostane na stůl novou červnovou prognózu.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…