Jan Urbach: Riga - buldozerem na květiny u památníku

11.05.2022 7:34

Městské služby v Rize dnes traktorem odstranily květiny, které byly položeny v pondělí na Den vítězství u pomníku osvoboditelů Rigy. Na sociální síti o tom informoval člen městské rady v Rize Konstantin Čekušin.

Jan Urbach: Riga - buldozerem na květiny u památníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Riga, hlavní město Lotyšska. Po tvrdém lockdownu v podzimním hávu

Fotografie a videa zveřejnili na internetu i další občané Rigy. Před několika dny v estonském městě Tartu v parku Raadi neznámí vandalové na pomník sovětským vojákům-osvoboditelům namalovali barvou hákový kříž a urážlivá hesla.

Již v pondělí došlo u památníku některým incidentům. Policie například zadržela ženu, která s sebou nesla portrét svého dědečka - veterána druhé světové války, na němž byly také zobrazeny sovětský Řád vítězství a svatojiřská stuha. Pobouření kolemjdoucích vyvolalo, že policisté dlouho nechtěli pustit ženu s portrétem, což odůvodňovali tím, že na něm jsou zakázané symboly. „Studoval jste dějiny? To je můj dědeček, který bránil Rigu, byl dvakrát zraněn, dožil se 96 let. Proč musím tady stát?” - reagovala žena na zákaz projít k pomníku s portrétem.

Jako protipól je třeba připomenout, že v Rize se každoročně 16. března koná pochod lotyšských veteránů dvou divizí SS a dnešních neonacistů. Historik Efraim Zuroff z Centra Simona Wiesenthala označil tuto akci za pokus zakrývat zločiny kolaborantů s nacisty spáchané v Lotyšsku, kde v letech 1941 a 1942 zahynulo téměř 80 tisíc Židů, což je 90 procent místní židovské populace v období před vypuknutím války. Uveďme také, že navíc do Lotyšska byli z Terezína transportováni i čeští Židé. Naprostá většina z nich válku nepřežila a na jejich vyvraždění se podíleli společně s Němci i lotyšští kolaboranté.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18316 lidí

Aktualizace:

  • V průběhu úterý začali přicházet lidé a k památníku hrdinů 2. světové války opětovně pokládat květiny. Příběh památníku v Rize, ke kterému místní obyvatelé celý den přinášeli květiny v reakci na bezprecedentní kroky úřadů, neskončil. Provokatér se pokusil rozšlapat přinesené květiny a rozbít věnec u památníku Osvoboditelů od německých fašistických okupantů. Přítomní obyvatelé mu v tom zabránili.
  • Příběh památníku v Rize, ke kterému vnímaví místní obyvatelé opět přinášeli květiny v reakci na bezprecedentní kroky úřadů, tím neskončil. Neznámý člověk přišel k pomníku, začal šlapat po květinách a zuřivě odhodil stranou věnec, ale narazil na odpor občanů shromážděných u památníku, před nimiž se dal okamžitě na útěk. Vandala zahnali rozzlobení lidé do kouta a tam ihned skončil v rukou policistů, kteří se nacházeli poblíž. Lidé doprovodili zadrženého vandala pokřiky a nadávkami „fašista!“ a „neřád!“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…