Jan Urbach: Už je termín setkání - 10. ledna

28.12.2021 16:34 | Komentář

Zástupci Ruska a Spojených států se sejdou 10. ledna, aby prodiskutovali bezpečnostní záruky, které Rusko požaduje, a také obavy, které mají USA z ruských akcí, uvedl představitel americké administrativy citovaný dnes agenturou Reuters a následně dalšími sdělovacími prostředky.

Jan Urbach: Už je termín setkání - 10. ledna
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Zástupce Národní bezpečnostní rady, který si nepřál být jmenován, informoval, že setkání představitelů USA a Ruska se bude konat 10. ledna 2022. Řekl  také, že setkání ruských představitelů se zástupci NATO se bude konat 12. ledna a setkání za účasti Ruska, USA a několika dalších evropských zemí je naplánováno na 13. ledna.

"Až si sedneme k jednání, Rusko může předložit své obavy na stůl a my předáme své," řekl úředník.  „Budou oblasti, kde můžeme dosáhnout pokroku, a oblasti, kde se neshodneme. To je diplomacie,“ dodal.

V pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že rusko-americké rozhovory o bezpečnostních zárukách proběhnou hned po novoroční a vánoční přestávce v Rusku (která končí 10. ledna).

Podle návrhu dohody o vzájemných bezpečnostních zárukách navrženého 17. prosince Rusko očekává od USA mj. blokování rozšiřování NATO na východ, včetně Ukrajiny, nezřizování vojenských základen ve východní Evropě a střední Asii a nerozmisťování útočných zbraňových systémů, např. v Polsku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…