Jan Urbach: Verzi USA o raketě u polského Przewodowa Kuleba v Le Parisien odmítl

27.11.2022 7:37 | Komentář

„Slyšeli jsme politická tvrzení, že to byla ukrajinská raketa protivzdušné obrany, ale neviděli jsme žádné důkazy,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba k incidentu, při kterém na polské území dopadla ukrajinská raketa a zabila dva lidi.

Jan Urbach: Verzi USA o raketě u polského Przewodowa Kuleba v Le Parisien odmítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská raketa, ilustrační foto

V rozhovoru pro francouzský Le Parisien šéf ukrajinského ministerstva zahraničí Dmytro Kuleba řekl, že Ukrajina zatím neobdržela žádné důkazy, které by dokazovaly, že v Przewodowo v Lublinském vojvodství dopadla raketa ukrajinského systému protivzdušné obrany.

"Plně se otevřeně účastníme vyšetřování spolu s polskými službami," tvrdil v rozporu se skutečností Kuleba. Polská strana totiž účast ukrajinských vyšetřovatelů odmítla, a to prohlášením, že to neumožňují polské zákony. Ukrajincům bylo pouze povoleno nahlédnout na místo dopadu, ale k podílu na vyšetřování nedošlo.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

Podle Kuleby, který se odvolal na tvrzení ukrajinské armády, nešlo o raketu z Ukrajiny. "Naše armáda má informace, že to není naše raketa," řekl. „Jsme připraveni si vzájemně vyměňovat informace. Později dojdeme k obecným závěrům a přijmeme je, ať jsou jakékoli,“ dodal.

V pátek polský prezident Andrzej Duda uvedl, že polští vyšetřovatelé nenašli zbytky druhé rakety, která měla podle prvních zpráv také dopadnout u Przewodowa. Duda poznamenal, že v průběhu řízení bylo zjištěno, že po ruském raketovém útoku na Ukrajinu vybuchla na polském území ukrajinská raketa protiraketové obrany.

Dodal přitom, že ve skutečnosti explodovaly dvě rakety – jedna v Polsku a druhá na Ukrajině. V Polsku nebyly nalezeny žádné stopy po druhé raketě. "Máme informace, že skutečně byla druhá raketa, ale nespadla na polské území, ale pouze na ukrajinské území,“ sdělil Duda.

Ukrajina odmítá, a svými výroky touto cestou jde i Kuleba, oficiální prohlášení Polska, USA a dalších západních zemí, podle kterých raketa z ukrajinského systému protivzdušné obrany S-300, odpálená při úterním masivním ruském raketovém útoku na Ukrajinu, s největší pravděpodobností dopadla v Przewodowo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…