Jan Ziegler: Jižní Afrika podpořila černošský rasismus

26.03.2018 17:01

Parlament v Jihoafrické republice odhlasoval vyvlastnění bílých farmářů bez náhrady jako údajné napravení historických křivd. To je ovšem nesmysl. Bílí kolonisté zúrodnili do té doby neobdělávanou půdu.

Jan Ziegler: Jižní Afrika podpořila černošský rasismus
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Jsou obecné právní normy, které musí platit pro všechny, a jedním ze základních lidských prvá, je i právo vlastnit majetek. Rozhodnutí černošských poslanců v Jihoafrické republice, kteří tento skandální zákon schválili, není nic jiného než rasismem. Je ovšem smutné, že mnohé tzv. lidskoprávní instituce jsou zticha. A bohužel mlčí rovněž i většina evropských politiků. A mnozí z nich dokonce tento zločin podporují, jako například představitelé Komunistické strany Čech a Moravy. To nepřekvapuje, komunisté na černém kontinentě už dříve podporovali tzv. národněosvobozenecký boj, jehož výsledkem ovšem často byly miliony mrtvých a zdevastované země.

Když americký policista a třeba i v sebeobraně zastřelí černocha, tak jsou z toho obrovské demonstrace, následují veřejná odsouzení politiků atd. Jenomže daleko horší a státem posvěcený rasismus nechává nejrůznější aktivisty v klidu. Měli bychom si uvědomit, že pokud budeme k bezpráví přistupovat selektivně, bude to jenom, jak se říká, voda na mlýn skutečným rasistům a extrémistům, kteří budou vykřikovat, „podívejte se, bílým kradou majetky, vraždí je a nikoho to nezajímá. To není nic jiného než hnusné pokrytectví.“

Jsem proto rád, že se najdou politici, kteří proti této zvůli protestují. Ostře se proti této státem posvěcené loupeži se postavil například europoslanec Tomáš Zdechovský. „Je obecně nepřijatelné, pokud je lidem vyvlastněn majetek bez náhrady. To je v rozporu s mezinárodně respektovanými principy lidských práv, podle nichž má každý člověk právo vlastnit majetek, který mu smí být odebrán jen ve výjimečných případech a za náhradu. A už vůbec je skandální vyvlastnit majetek z důvodu rasových, jako je tomu v tomto případě. Je absolutně nepřípustné zbavit člověka vlastnictví kvůli tomu, že je bílý, černý, žlutý atd.,“ řekl.

K podobnému řešení sáhli už před časem v Zimbabwe a výsledky jsou děsivé, stovky zavražděných lidí - odpůrců vládní kliky bývalého diktátora Roberta Mugabeho, vyvlastněné zanedbané farmy, se kterými si jejich noví černí vlastníci nevědí rady a miliony tamních obyvatel ohrožených smrtí hladem.

Tomuto scénáři je ovšem nutné v dosud nejbohatší africké zemi zabránit. Chci věřit, že Evropu nenechá tento zločinný jihoafrický zákon chladnými. „Proto Evropská unie nesmí a nebude mlčet k tomu, co se nyní děje v Jihoafrické republice, která by se v případě schválení této úpravy měla dostat na seznam zemí porušujících lidská práva se všemi důsledky. Přehlížení porušování lidských práv se nikdy v minulosti nevyplatilo. A je třeba ukázat, že ani v budoucnu nevyplatí,“ dal najevo Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…