Jaroslav Hanák: Kanada představuje dobrou alternativu pro společnosti, které zvažují expanzi do Severní Ameriky

20.03.2017 12:29

Podnikatelské mise Svazu průmyslu ČR míří do Kanady a na Kubu.

Jaroslav Hanák: Kanada představuje dobrou alternativu pro společnosti, které zvažují expanzi do Severní Ameriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Podnikatelská delegace doprovodí ministra Zaorálka a ministra Jurečku při jejich cestách.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) vysílá o tomto víkendu podnikatelské delegace do dvou zemí, zamíří do Kanady a na Kubu. Mise vedená prezidentem SP ČR Jaroslavem Hanákem doprovodí ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka při jeho týdenní cestě po hlavních kanadských městech. Podnikatelé budou vést svá jednání v Ottawě, Montrealu, Vancouveru a v Torontu. Druhá podnikatelská mise, kterou SP ČR organizuje, odletí v neděli na Kubu s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, který bude tak historicky druhým ministrem České republiky, který Kubu navštíví.

„Kanada se v nejnovějším vydání žebříčku Doing Business dostala na 2. místo v části týkající se založení společnosti - v průměru založení firmy trvá jen 1,5 dne. Kanada tak představuje velmi dobrou alternativu pro společnosti, které zvažují expanzi do Severní Ameriky,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Cesty do Kanady se účastní téměř dvacet firem, hlavně ze sektoru informačních a komunikačních technologií, dále přesného strojírenství, energetiky, průmyslových staveb či těžební techniky. Součástí delegace jsou i zástupci univerzit a výzkumných center, např. VŠB-TU Ostrava, ČVUT v Praze nebo Netme Centre při VUT v Brně. Jedná se tedy o sektory a oblasti, které odpovídají Mapě oborových příležitostízpracované MZV a MPO a u kterých existují příležitosti pro vzájemnou obchodní spolupráci,  jak v provincii Ontario, tak v provinciích Britská Kolumbie a Québec.

„Věřím, že vzájemný obchod s Kanadou podpoří i Evropským parlamentem nedávno schválená dohoda CETA, která po ratifikaci v národních parlamentech přinese ekonomické výhody na obou stranách Atlantiku. Ale velká část dohody, včetně odstranění tarifních bariér, vejde prozatímně v platnost již tento rok,“ dodal Hanák.

Mise na Kubu s ministrem Jurečkou se zúčastní více než 40 exportérů, především z oboru zemědělství, potravinářství, chovu, ale i firmy, které se zabývají technologiemi pro potravinářský průmysl, čištěním odpadních vod, energetické i obchodní firmy, např. České přístavy, Inekon nebo Simplex. Na Kubě se představí i české pivovary či minipivovary – např. Rodinný pivovar Bernard, Czech Brewmasters a další. Součástí delegace jsou i zástupci EGAP, ČEB a Raiffesenbank, které českým exportérům mohou pomoci s pojištěním a financováním obchodů v tomto teritoriu.

„Cílem naší cesty na Kubu je především posilování vztahů mezi oběma zeměmi a jejími institucemi a také zlepšení vzájemné obchodní spolupráce. Zejména v oblasti zemědělské techniky a potravinářských technologií bylo Československo historicky jedním z největších dodavatelů na Kubu, proto věřím, že na tuto spolupráci dokážeme navázat,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

SP ČR navazuje touto misí na dvě dosavadní úspěšné mise na Kubu – v listopadu 2015 s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem a v loňském roce společné mise náměstka ministra zahraničních věcí, náměstkyně ministra zemědělství a náměstka ministra zdravotnictví.

„Kuba potřebuje dostatek potravin, nové stroje a technologie a opravu těch technologií, např. v cukrovarech, pivovarech a dalších provozech, které československé firmy na Kubě vybudovaly v minulosti. Kuba je také zemí, kde české, potažmo československé výrobky mají punc kvality a spolehlivosti a odolnosti, a minulá spolupráce nebyla ještě zcela zapomenuta. I přes velkou konkurenci s ostatními zeměmi je ještě čas a prostor navázat na původní vztahy, budovat nové a najít zde pro české firmy uplatnění,“ doplnil ředitel Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin, který je pověřený vedením podnikatelské delegace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…