Jiří Hanzlíček: Na podporu slunečních elektráren přispějeme všichni 1000 korunami

30.10.2012 17:18

Naplnily se černé obavy o další zdražování elektřiny. Vláda v rámci dalších úspor ve státním rozpočtu snížila finanční dotační podporu, sloužící k částečnému snížení plateb za elektřinu pro občany a průmyslové podniky pro rok 2013.

Jiří Hanzlíček: Na podporu slunečních elektráren přispějeme všichni 1000 korunami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

V současné době domácnosti na nesmyslnou podporu tak zvaných obnovitelných zdrojů  doplácejí asi 420 korun za jednu megawatthodinu,  nyní to již bude kolem 1000 korun.. U průmyslových podniků to bude mnohem horší. Je zcela pravděpodobné, že  v příštích letech se bude dotační podpora  státu dále snižovat. Celé nesmyslné dobrodružství podpory slunečních elektráren postupně přejde zcela na občany a průmysl.

Celé  neštěstí nekonečného růstu cen elektřiny zavinila v roce  nesmyslná státní podpora slunečních elektráren, pevně zakotvená v roce 2005 při schválení  zákona na podporu  obnovitelných zdrojů na dvacet let, především tehdy koaličními poslanci ČSSD a KDU s bývalým poslancem M.Kalouskem a  pozadím demagogického nátlaku zelených.  

Pouze pro upřesnění konstatuji, že v letošním roce  nás stála  podpora obnovitelných zdrojů  38,4 miliard korun, které zbytečně  jinde chybějí. Stávající dotace, které stejně všichni beze zbytku zaplatíme ve fakturách za cenu elektřiny, jsou  za hranicí ekonomických možností České republiky a vážně ohrožují neustále propagovanou konkurenceschopnost  českých  firem.

Tak zvané obnovitelné zdroje nejsou  bez dotací životaschopné.  Do roku 2020 budeme muset prakticky zbytečně na jejich podporu vynaložit  kolem 45 miliard korun. .

Neustále zvyšování cen elektřiny, plynu, vedle  nárůstu cen vody, odvozu odpadu a dalších komodit   tvrdě dopadá na většinu občanů. Není proto možné  pouze laxně a odevzdaně přihlížet. Od podpory tak zvaných obnovitelných zdrojů začíná řada států přes neustálou zaslepenost zelených v orgánech Evropské unie ustupovat.  V konkrétním případě nárůst cen elektřiny a jejich i neúměrné výše závisí na dále i na celé řadě faktorů, které nelze v současné době odborně odhadnout.  

Neměla by   proto nynější nebo i příští  vláda,  vážně zapřemýšlet,  jak ve zpackaném zákoně podporu těchto zatím ekonomicky i ekologicky nevýhodných  zdrojů  legislativně zastavit, případně  výrazně omezit?  Vychvalovaný přístup Německa i zde dostává vážné trhliny.  Německo musí omezit překotně rostoucí náklady subvencování drahých obnovitelných zdrojů, jinak neúnosně přetíží spotřebitele. Řekl to evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Zelená přirážka k účtům odběratelů  za elektřinu, která jde do kapes majitelům větrných a solárních elektráren, bude podle něj v  příštích letech výrazně růst a brzy by mohla představovat až třetinu celkové  ceny energie

RNDr. Jiří Hanzlíček, exporadce ministrů průmyslu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…