Jiří Hrebenar: Drábkobraní začíná

16.12.2011 21:40

Česká republika se nachází na staré polní cestě vedoucí do mlhavých krajů, ve kterých mají pouze politici pro osobní účely ty lampičky ukazující cestu ven. Česká společnost selhala, nechala padnout ty nejslabší do bláta. Každý se raději otočí, aby neviděl, co se děje. Handicapovaní budou obráni. Handicapovaní budou zbaveni možnosti co nejvíce zmírnit následky svých zdravotních postižení. I toto znamená ta Drábkova reforma. Není to jen pouhé administrativní rozhodnutí.

Jiří Hrebenar: Drábkobraní začíná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Drábkobraní začíná. Jedna středoevropská zemička zapomněla na svou minulost. Zapomněla na tradiční hodnoty, které dělají ze skupiny lidí národ. Raději jsme si ve jménu peněz vybrali cestu do pekel. Ztratíme etiketu národa, jenom proto, abychom mohli veřejně hovořit o tom, jak moc je třeba šetřit právě na těch nejslabších. Nečas vytvořil psychologický prvek sloužící hlavně jemu a jeho reformám. Ze zdravotně postižených uděláme obětní beránky. Takový precedentní příklad pro nutnost škrtů. Oni jsou stejně nemohoucí a ty politici, ať už jsou nalevo nebo napravo, je nepotřebují.

Začátkem příštího roku začnou nové žně. Mnozí zdravotně postižení nebudou bohužel mít dostatek finančních prostředků pro to, aby se mohli o sebe postarat. Nebudou si moci nasmlouvat péči, kterou by potřebovali. Najednou si nemohou dovolit marodit. Protože stovka za den, to by je zruinovalo. Pan ministr Drábek se rozhodl, že se zdravotně postiženými bude zacházet jako s bandou nepřizpůsobivých troubů, na které je nutno dohlížet. V tomto chaosu se jistě pozapomíná na bývalou firmičku pana ministra. Média mlčí, všechno je v pořádku. Nyní určitě média hrají tu neotřesitelnou roli hlídacího psa demokracie.

Začátkem ledna všichni handicapovani povinně naklušou do úřadů práce. Jo, jak já se už nyní těším na ty krásné chvilky strávené na tvrdé židli státního úřadu. V závalu stejně nemocných budu čekat, až mě státní aparát obslouží. Pro jistotu si s sebou vezmu mobil s Facebookem, to abych měl během několikahodinového čekání co dělat. Jo a nezapomenu si s sebou vzít fotografii na tu novou parkovací kartu. Když tam budu, tak prostě zažádám a snad ji dostanu. Lidé na Kladně měli například problémy s vydáváním tohoto veledůležitého kousku dokladu určeného za sklo aut.

Naprosto nechápu, proč stát lidem neupřesní co všechno mají začátkem roku udělat. Rozešlou jakýsi dopis, ze kterého není ledacos jasné.

Takže co je třeba začátkem roku vůbec udělat?

Zažádat o parkovací kartu, tu by vám měli vydat na počkání. Tedy tak nějak byste na úřadě na ni měli čekat, ale ono je to stejně jedno, protože tam stejně stvrdnete půl dne krůli příspěvku na mobilitu. Pokud dotitž o tento příspěvek nezažádáte ihned začátkem měsíce ledna, tak ztrácíte za daný měsíc na tento příspěvek nárok. Takže ti, co byli zvyklí, že o příspěvek na benzín mohou požádat během roku, nyní budou nemile překvapeni. Samozřejmě s sebou musíte mít své doklady a velký techničák společně s malým techničákem od vašeho vozu.

Díky rozšíření pravidel na získání příspěvku na mobilitu tak přibyde i více žadatelů. A tím pádem strávíte na úřadu práce neskonale mnohem více času. Chci vidět úřady, jak budou řešit případy s kolabujícími zdravotně postiženými. Oni nevydrží sedět hodiny na jednom místě ve vydýchané místnosti nebo chodbě. Stát tak přihorší zdravotní stavy nás hndicapovaných. Ale to dnes nikoho nezajímá. Podívejme se na České dráhy co dělají a na neschopnost NRZP. Zruší se spoje vhodné pro přepravu vozíčkářů. Převážet občany tohoto státu jako nějaké balíky v poštovních vagónech je přeci něco naprosto normálního. Ještě můžeme být rádi, že nás nepřeváží v dobytčácích. Možná k tomu jednou vlivem šetření dojde, kdo ví?

Takže nějaké čekání někde v teplých chodbách úřadů, to nikoho nebude vzrušovat. V dobách 21. století není možné patřičné dokumenty vyplnit po internetu. Ne, vy musíte jít přímo na místečko úřadu práce a tam musíte vyplńovat formulářek. Jo, to bude hodně skvělý zážitek. Vinou chyby pana ministra Drábka také dostanu měsíčně na benzín 400 korun. Najednou ti, pro které je auto něco jako nohy, budou obíráni.  Třetí stupně, tedy ti nejvíce zdravotně postižení, najednou dostanou ročně od ministra o 3 110 korun méně. Už tak příspěvek, který nebyl nikdy valorizován, nestačil na veškeré náklady. Jaká bude asi letošní situace?

Najednou se stát dopustil jedné převeliké chyby. Zabraňuje zdravotně postiženým kompenzovat jejich handicapy. Drábek porušuje mezinárodní úmluvy. Ale to také nikoho nezajímá. Pro získání kompenzační pomůcky musíte mít 10 % z ceny kompenzační pomůcky. Pokud nemáte, máte smůlu a nemůžete si nic kompenzovat. Zdravotní postižení byla odsunuta státem na druhou kolej. Nyní je důležité to nové náboženství, které začíná vyznávat naše politická reprezentace.

Z té nádherné krajiny Čechů se stává země zázraků, ve které se lidé uzdravují jeden za druhým a státní ministerstvo si může odškrtnout další ubylou položku na seznamu itineráře nepotřebných. Podvod na zdravotně postižených byl schválen a posvěcen kontrolními orgány. V Drábkově tendru zvítězila přeci Česká spořitelna, a tak někdy v průběhu konce března, začátkem dubna roku 2012 dojde k vydávání nových Karet sociálních systémů. Karta sociálních systémů, to je ten objekt, kvůli kterému je pořádný chaos. Vyhrál jeden účastník podivného tendru. Přesto údajně ministerstvo doplňuje jakési podmínky do smlouvy. To je opravdu velmi trapné. Stát vyhlásí podmínky a na konci je doplňuje. To je opravdu velmi zajímavé. Takže není jisté, jestli se termín vůbec stihne. Záleží na České spořitelně, jestli bude souhlasit.

Ona to odsouhlasí, protože pouze blázen by nepřijal projekt, ve kterém může disponovat s desítkami miliard korun. Stávající průkazky stále platí. Sociální dávky a příspěvky budou vypláceny postaru. Teprve až když se začnou vydávat Karty sociálních systémů, tak bude možnost přejít na zasílání sociálních dávek na tu novou kartu. Silně bych doporučoval občanům, aby si nenechávali na tu novou kartu nic zasílat. Jeden výběr máte sice zdarma, ale ostatní budete platit právě z těch dávek, které vám tam budou chodit.

Zdravotně postiženým bych doporučoval, aby užívali Karty sociálních systémů jen jako průkazku opravňující k čerpání dávek, příspěvků a výhod. Rozhodně bych si na ni nenechával nic zasílat. Městské úřady vám zašlou dopis, v němž vás vyzvou k výměně kartiček ZTP a ZTP/P za nové. Ty nové Karty sociálních systémů se budou vydávat opět na úřadech práce.

Období asociálnosti se otvírá. Není důležité jestli je handicapovaný občan postižený. Nyní je důležité kolik má peněz. Ti bohatí s handicapem nic nepocítí, ale ti chudí, kterých je většina, ti pocítí všechno a to velmi tvrdě. Drábek je asociálním ministrem sociálních věcí. Opravdu si toto všechno tato země a ti nejslabší občané zaslouží?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…

reklama