Jiří Košťák: Americký konvoj jako Disneyland, a také pomatený Klvaňa

25.03.2015 21:47

Přípravy k cirkusové šaškárně vrcholí. Tedy průjezdu amerického vojenského konvoje. Ministr obrany Stropnický do televizních kamer prohlašuje, že spousta nadšenců, kteří si připravují snad mávátka, se už těší na družební setkání s americkými vojáky - a možná i na rozdávání žvejkaček , zpestřit kulturní program se prý hlásí i zpěváci a kapely. Novináře, už minulý týden, upozornil, že by nám to neměli kazit a o odpůrcích "jízdy války" raději nepsat a neinformovat - vždyť máme svobodu slova, že, nebo ne?

Jiří Košťák: Americký konvoj jako Disneyland, a také pomatený Klvaňa
Foto: hns
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

Režisér Zdeněk Troška z toho má srandu a pro Parlamentní listy říká, že to je takový vojenský, americký  Disneyland.  Disident, chartista,  a  někdejší analytik BIS Jan Schneider z pro americké  oslavné propagandy - jako vždy - vybočuje a odmítá plout s nalinkovaným proudem. "Samozřejmě, že tento konvoj je bezprecedentní manifestací síly, která zvyšuje napětí,"píše. Pak i on si dělá legraci..."Malovat americkým vojákům tykadla, bych nedoporučoval, alespoň ne v jurisdikici soudkyně Langerové. Házení vajíček je, jak se zdá, povoleno, neboť za tento čin  se nikomu nic nestalo. Možná se může házet i  i rajčaty. Molotovovy koktejly jsou povoleny jen na Majdanu,"vysmívá se  v rozhovoru pro Parlamentní listy Schneider.

No, a pak tu máme Tomáše Klvaňu, jenž kdysi nadšeně propagoval a vnucoval nám "zdravé" americké cigarety, pak "zdravý" americký radar, ale nějak se mu nedařilo a totálně pohořel. Před několika dny se rozčílil, napsal burcující článek v němž všem, co nejásají a neprojevují proamerické nadšení , řádně vyčinil.  Ale hlavně, co horšího -  napsal, že v roce 1945 nás Rudá armáda neosvobodila, ale dobyla?!  To už je příliš silné kafe a vrchol hlouposti až tuposti ! ! !

"Zajímavé, protože Rudá armáda byla spojencem západních armád, které dělaly totéž. Klvaňa mluví jako nacisté, protože jenom pro ně to nebylo osvobození,"zareagoval  disident Schneider.  "Nakonec se najdou i tací, kteří budou tvrdit, že Hitler nás vlastně přišel v roce 1939 chránit", dodává. Nad Klvaňou se jen  pohrdavě usmívá." Jak vidět, platí, že z kovaného bývalého svazáka, i když obrátí,  nikdy demokrat být nemůže."

Sdílím názor Jana Schneidera  i režiséra Trošky. A ocenuji, že se najdou  lidé , kteří za minulého režimu, tedy jak se nyní říká za bolševiků, byli v aktivní opozici a vskutku trpěli, a přesto si nyní zachovávají zdravý rozum a současné ultrapravicové a proválečné poblouznění odmítají.  Naopak ti, co byli oporou režimu a nadšenými budovateli socialismu, ať už coby fukcionáři Socialistického svazu mládeže,  či  na jiných postech, jsou v nové době nejzuřivějšími  bojovníky za světlé kapitalistické zítřky.

Ale překrucování dějin a a snahy o revizi výsledků II. světové války jsou nejen trestuhodné, a také projevem  nejen o hlouposti, ale i  o pokřivených charakterech.

A tak se jen ptám: je Tomáš Klavaňa pomatený popleta, psychopat až blázen,  který neumí unést porážku, či hlupák , anebo už novodobý fašista ?  Na to musí odpovědět jen on sám.  Ale zdá se, že ze všech zmiňovaných , "vlastností a  "rolí" platí  průnik všech smíchaný  v podivný  mix.

A chartista Schneider má pravdu :  z bývalého kovaného svszáka, i když obrátí  a oblékne jiný dres, těžko kdy demokrat bude.

Jiří Košťák, Hradec Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…