Jiří Paroubek: Boj proti terorismu - čím dál globálnější rozměr

01.05.2019 11:01

Když jsme předminulý víkend uslyšeli ze světových médií informace o řadě sebevražedných útoků na Srí Lance, jistě to mnoho lidí překvapilo.

Jiří Paroubek: Boj proti terorismu - čím dál globálnější rozměr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Srí Lanka po ukončení dvacet šest let dlouhé občanské války v roce 2009 (válka si vyžádala 100 000 mrtvých) se ponořila do klidných vod. Zdálo se, jako by se zvolna zacelovaly jizvy dlouhého a nelítostného konfliktu mezi dvěma etniky: Sinhálci, kteří tvoří vlastně čtyři pětiny cejlonského obyvatelstva a Tamily, kteří tvoří 15,4% obyvatelstva. Přitom málokdo věděl, že kromě etnického rozporu existují v srílanské společnosti ještě další latentní rozpory.

Pro zemi je charakteristická velká náboženská pestrost i náboženská toletance. Největším náboženstvím na ostrově jsou buddhisté, kteří tvoří sedm desetin obyvatel. Muslimové představují skoro desetinu obyvatel, hinduisté něco přes 12% a křesťané 7,4%. Přitom muslimové hovoří převážně tamilsky a vidí se spíše jako samostatná etnická skupina. Zvláštní je také pozice Tamilů, kde těch cejlonských Tamilů je něco málo přes 11% obyvatel a něco přes 4% představují Tamilové indičtí. Prostě ve srílanské společnosti existuje celá řada etnických a také religiózních rozdílů a tedy i latentních rozporů, které ovšem v případě muslimů byly nábožensky živeny z nedaleké indické pevniny. Tedy přesněji řečeno, z radikálních islamistických organizací, působících, pochopitelně ilegálně, v Indii.

O působení těchto džihádistů mají indické bezpečnostní síly natolik velký přehled, že mohli předat příslušné informace svým cejlonským partnerům. Proč s těmito informacemi nikdo na Srí Lance nepracoval, by měli vysvětlit především odpovědní státní činitelé Srí Lanky. Tedy bezpečností síly, ale také představitelé vlády a prezident. To souvisí především s legitimní otázkou, zda se dalo vražedným útokům, při nichž zahynulo více než 250 lidí, předejít. Podle dostupných informací ze světových médií to zřejmě možné bylo. A pokud se v budoucnu potvrdí, že cejlonské vládní úřady dostaly od Indů zmíněné způsobí následně politické zemětřesení.

Další otázkou je, zda začíná s útoky na Srí Lance nová vlna pronásledování křesťanů v Asii. Téměř každý dvanáctý občan Cejlonu je křesťan. Je to tedy na Srí Lance menšinové náboženství a tedy ideální cíl pro džihádisty. Útoky na buddhistické svatyně a na buddhisty by totiž mohly rozpoutat zdrcující krvavou odvetu vůči muslimům. Křesťanů se nikdo nezastane. Určitě nikdo v cejlonské společnosti a koneckonců ani křesťanská Evropa. Křesťanské mocnosti v Evropě nejsou v tomto směru vůbec slyšet. Nikdo nemá v popisu práce chránit zájmy křesťanů v Orientu. Tedy nikdo z evropských mocností. Je to paradoxní, ale jediným ochráncem křesťanů např. v Sýrii zmítané občanskou válkou, kde tvoří více než desetinu obyvatel, byl diktátor Bašír al-Assád…

Až příští týdny ukážou, zda se džihádismus rozšiřuje také v jižní Asii. Je potřeba vědět, že v obrovské Indii, jejíž počet obyvatel už dávno přesáhl 1,3 mld., žije na 170 mil. indockych muslimů. Tito muslimové byli ovšem zejména politickou reprezentací Kongresové strany, která v Indii vládla po většinu novodobé historie (a nyní jsou v opozici s jistou šancí se v probíhajících parlamentních volbách znovu stát vládní stranou) za státotvornou menšinu. Z jejích řad pocházeli i někteří indičtí prezidenti. Pokud by se indičtí muslimové zradikalizovali, a džihádisté si jistě nepřejí nic jiného, mělo by to nedozírné následky. Spíše dříve nežli později by to vedlo k válečnému konfliktu Indie s Pákistánem a třeba až k jaderné konfrontaci těchto dvou zemí.

Takové nebezpečí samozřejmě na Srí Lance nehrozí, ale případný konflikt s muslimy, s většinovou buddhistko-hinduistickou společností Cejlonu, by mohl být rozbuškou i pro následující konflikt monumentálních rozměrů v Indii. Srílanské vládě musí proto jít o co nejrychlejší likvidaci všech aktivních džihádistických buněk, které metastazovaly v organismu cejlonské společnosti a uklidnit tak situaci mezi etniky. Útok na luxusní hotely či na hotely b/ vůbec je veden zřejmým záměrem co nejvíce narušit hlavní „exportní“ odvětví cejlonské ekonomiky.

V loňském roce bylo na tomto krásném ostrově s úžasnou přírodou, s milými lidmi a nádhernými památkami 3,5 mil. zahraničních turistů. Narušit tok turistů na Srí Lanku by samozřejmě znamenal těžkou ránu pro příjmy státního rozpočtu Srí Lanky. A vedl by k poklesu příjmů také významné části obyvatelstva Srí Lanky a k jeho nespokojenosti...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …