Jiří Paroubek: Předvolební lithiová bouře

11.10.2017 19:00

Ministerstvo průmyslu dojednalo s australskou společností European Metals Holdings (EMH) memorandum o možné budoucí těžbě lithia v Krušných horách.

Jiří Paroubek: Předvolební lithiová bouře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jiří Havlíček tuto nezávaznou dohodu podepsal. V denním tisku i u politických oponentů ČSSD se objevují úvahy o tom, že by vlastně celý výzkum a celou přípravu k těžbě mohla zajišťovat státní firma Diamo. Řekněme si ale otevřeně, že další průzkum, případně přípravné práce k zahájení těžby, si vyžádají miliardy korun, což možnosti státního rozpočtu příliš neumožňují. Koneckonců to v tuto chvíli není ani řešeno, protože australská firma EMH koupila nositele licence na těžbu lithia v ČR, firmu Geomet. EMH je tedy pro ministerstvo průmyslu relevantní partner k jednání, a řekněme si otevřeně, že memorandum žádný závazný charakter do budoucna nemá. Je prostě pouze krokem, který otevírá možnosti ke spolupráci při těžbě lithiové rudy.

V tomto směru se před nějakými čtrnácti dny vyjádřil v dopise Havlíčkovi také ministr životního prostředí za ANO R. Brabec. Teď se samozřejmě ANO i komunistům, ale také Okamurovcům, hodí vystupovat z pozice ochránců národních zájmů a chránit nerostné bohatství státu, z kterého už tak mnoho nezbylo.

Celá věc je dnes projednávána v senátu a vzhledem ke složení horní komory parlamentu nelze očekávat nějaký drastický útok na ministra průmyslu a obchodu, kterého předseda hnutí ANO vyzývá k odstoupení. Horší pro ČSSD ale může být situace v dolní komoře, tedy ve sněmovně, kde se celá pseudokauza bude projednávat v pondělí a hned na začátku projednání v mimořádné schůzi sněmovny se uvidí, zda oponenti memoranda mají ve sněmovně většinu potřebnou k jednání, či nikoli.

Čtyři dny před konáním voleb tyto tři strany, které odmítají memorandum, zkrátka využijí příležitost k frontálnímu útoku na ČSSD. Upřímně, nemyslím si, že ministr průmyslu udělal chybu. Memorandum je právně nezávazné a vyjadřuje pouze vůli obou stran pokračovat ve spolupráci v případě těžby lithia na Cínovci. Z tohoto hlediska nevidím národní zájem jako ohrožený. Jiná věc ovšem je, jaké emoce budou vyvolány akcí tří stran ve sněmovně. A z tohoto hlediska ti, kdo ministra průmyslu přiměli k podpisu smlouvy, a myslím, že vím, která zájmová skupina za tím stála, udělali velkou politickou chybu. A hlavně zbytečnou.

Pondělní jednání ve sněmovně nebude vedeno v duchu toho, jak věci ve skutečnosti jsou, ale co se o nich řekne a napíše. Babišovu tisku toto téma vydrží nejméně do středy…

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…