Jiří Paroubek: STAN – parta amatérů, či podvodníků?

01.04.2022 11:47 | Komentář

V posledních měsících tento apendix vládní koalice jménem STAN stíhá jeden ostudný problém za druhým. V době Babišovy vlády měli tito dobří lidé plná ústa toho, jak by se to mělo správně a transparentně dělat. Věděli přesně, kdo je zašpiněný a kdo je špinavý. A kdo je úplný a k tomu zkorumpovaný lump. Samozřejmě nejhůře z jejich úst vycházela hodnocení bývalého premiéra Babiše. Na toho dštili oheň a síru.

Jiří Paroubek: STAN – parta amatérů, či podvodníků?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Již kolem voleb se ukázalo, že vlastně nejkvalifikovanější člověk z celé Fialovy vlády, Věslav Michalik, nyní již bývalý budoucí ministr průmyslu za STAN nedokázal vysvětlit podivné machinace, které prováděly jeho firmy propojené na daňové ráje. V té době se také ukázalo, že strana byla financována podivnými koridory a zdroji právě z daňových rájů. Prostě nic hezkého. V. Michalik i přesto nadále zůstává hrdým reprezentantem STAN v Radě Středočeského kraje a starostou Dolních Břežan. Několikrát v minulosti jsem vyzvedl jeho nepopiratelné úspěchy, coby starosty Dolních Břežan a také jeho někdejší profesionalitu v rámci poradenské firmy, v níž pracoval na zakázku hl. m. Prahy v době, kdy jsem byl náměstkem pražského primátora pro finance. Ale problémy, které byly zjištěny v jeho osobních financích by v zemi alespoň se základní politickou kulturou znamenaly konec jeho politické kariéry. U nás to je buráček, který se neřeší.

Když si ale představím, že by podobné podivné transakce provedl např. reprezentant ČSSD či hnutí ANO, a to v jakékoliv politické pozici, srovnatelné s tou Michalikovou v kraji, byla by toho plná média do doby, než by ten nebohý reprezentant ČSSD či hnutí ANO nadobro zmizel z politiky. A s ostudou.

Michalikova strana STAN má však dobré nervy. Žádné odstupování, pěkně problémy vysedět.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Dalším výtečníkem této podařené strany vykuků byl dnes už bývalý poslanec Farský. Ten si zařídil fešáckou stáž na jakési univerzitě v USA, kde zkoumá věci, které může zkoumat úplně stejně ze své kanceláře v Semilech nebo v jiném městě, ze kterého pochází. V USA je totiž na univerzitách prakticky všechno digitalizováno a tak vlastně nepotřebuje k tomu, aby sklohnil nějakou rádoby vědeckou práci, žádný nový aspirant české vědy, odejít ze svého obýváku.

Farský se rozhodl strávit příjemného půl roku v USA a chtěl tady zanechat své voliče, kteří ho do sněmovny volili, půl roku tak nějak na pospas. Co na tom, že se před volbami zapřísahal, že pro ně bude do úmoru pracovat. Po ostudném zveřejnění celé kauzy a po několikadenní politické agónii Farského a hnutí STAN, Farský pochopil, že se musí svého hezkého korýtka v poslanecké sněmovně vzdát. A s jistými prodlevami tak učinil.

Jeho velký kamarád, europoslanec za STAN, Polčák na to šel od lesa. Tedy, aby vydělal nějakou tu pětku. Zastupoval obce v rajonu Vrbětic, které byly poškozeny výbuchy muničních skladů, aby jim zajistil vládní finanční pomoc. Za to chtěl prý advokátské palmáre ve výši 9 milionu Kč. Polčákovi pár dní trvalo, poté co se v obcích lidé i starostové začali bouřit a odplivovat si před STAN začali i jeho zatvrzelí spojenci v médiích, že vymáhání palmáre v této výši je nemožné. Ale ostuda to byla parádní.

Teď zase další hvězda hnutí STAN, Hurvínek české politiky, ministr školství Gazdík zapomněl na své členství v jakési společnosti, kde má majetkový podíl. Je to možná lapálie, ale už to, že si této kauzy všiml Mirek Kalousek, aby ho vyplísnil, že před jedenácti lety požadoval za obdobnou věc politický striptýz od tehdejšího ministra kultury Bessera, ukazuje, jak je to společensky a politicky závažná záležitost. Samozřejmě, že Gazdík tvrdí, že teď je to ale úplně jiná věc, než byla ta Besserova před jedenácti lety. Tehdy ovšem Bessera utřel za něco podobného jako zarosené okno a Besser záhy v čele ministerstva kultury skončil.

Prostě vydařená partička, to hnutí STAN. Čekám jen, kdo z jeho kortešů a šibalů spáchá další rošťárnu, která zase ostudně zasmrdí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.