Karel Hvížďala: O vajíčkách v politice

25.11.2014 21:12

V tomto textu se nechci zabývat tím, jestli takový způsob agresivního protestu do politiky patří, ale pokusím se hledat odpověď na otázku, za jakých okolností se u nás část veřejnosti k takovému způsobu protestu uchýlila.

Karel Hvížďala: O vajíčkách v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Poprvé se tak v novém století stalo v roce 2009 a protesty se týkaly kampaně Jiřího Paroubka a ČSSD do Evropského parlamentu.

Na Facebooku vznikla skupina s názvem „Vejce pro Paroubka v každém městě“ a ve velmi krátké době měla 55.600 registrovaných uživatelů.

Reakce na vajíčkové útoky i pokojné protesty byly někdy agresivní a protizákonné, protože tzv. pořádková služba placená Paroubkem vyváděla protestující z veřejného prostoru, i když neházeli vajíčka: jen kvůli transparentům.

Důvody tehdejších protestů nereagovaly jen na negativní kampaň, ale měly starší kořeny: Odkazovaly na neadekvátní policejní zásah na Czech Teku v roce 2005. Na účastníky se tehdy vrhli těžkooděnci.

Protestující nesouhlasili ani s Paroubkovým prohlášením z 24. září téhož roku: „Ty zákony, které jsou potřeba ve prospěch této země, budeme schvalovat i třeba s komunisty, a kdyby tady spadli Marťani, tak je budu schvalovat třeba s Marťany...“

A k eskalaci přispěly i Paroubkovy přímé reakce na protestující studenty, které třeba v Příbrami posílal z mítinku do cukrárny, kde je údajně jejich místo.

Druhý zaznamenatelný útok vajíčky na politika je starý pár dnů a vajíčka směřovala při uctění památky 25. výročí sametové revoluce na Albertově, za přítomnosti dalších hlav státu, na prezidenta Miloše Zemana.

I tentokrát protestující byli většinou mladí lidé a hlavně studenti, kteří reagovali na to, že Miloš Zeman se stal mluvčím Vladimira Putina, jak napsal Washington Post.

Zeman se totiž soustavně staví proti sankcím uvaleným na Rusko, i když se k nim přidala i Česká republika.

Podobně se mladým lidem nelíbilo jeho vystupování v Číně, kde prohlásil, že tam nepřijel vyučovat lidská práva a ekonomiku, ale naopak se učit jak stabilizovat společnost.

Mladé lidi rozzlobil i svým postojem k ruské dívčí punkové skupině Pussy Riot, kterou prohlásil za pornografickou a přitom používal sprostých slov.

Důvody zvětšené agresivity jsou tedy zřejmé: Je to nedostatek jakékoliv sebereflexe. Paroubek musel před pár dny z politiky definitivně odejít a podle CVVM důvěra v Zemana klesla v listopadu z říjnových 58 procent na 37 procent.

Zase platí staré pořekadlo: Největším nepřítelem politiků jsou sami politici. Jsou-li v politice dlouho, snaží se tam udržet ještě déle, protože moc je návyková jako droga.

Proto zřejmě vidí Zeman či Orbán vzor v Putinovi, kterému se to dlouho dařilo.

Naproti tomu mladí lidé, kteří ještě nemají co ztratit, zrcadlí nejpřesněji atmosféru ve společnosti. Rozhodně tedy nejde, jak řekl pan prezident, o „běsnění pražské lumpenkavárny,“ ale o předzvěst hromadnější nespokojenosti.

Výsledek nejspíš uvidíme v dalších prezidentských volbách v roce 2018, kdy ani Putin – jak řekl o víkendu – prý už nebude kandidovat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…