Karel Řehka: Mluvčí Tálibánu by to neřekl lépe než pan Zaorálek....

01.12.2018 16:10

Generál Karel Řehka k názoru Lubomíra Zaorálka na českou účast v Afghánistánu. Uvádíme ve vztahu k názoru advokáta Aleše Rozehnala k možnostem vojáka se politicky vyjádřit (článek Vojáci mají právo vyjadřovat své názory a ostatní zase mají právo je slyšet).

Karel Řehka: Mluvčí Tálibánu by to neřekl lépe než pan Zaorálek....
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"STYDÍM SE, STYDÍM SE, STYDÍM SE!!! Je mi smutno, chce se mi brečet, je mi zle, chce se mi zvracet, a mám vztek. Taková nuznost, ubohost, nízkost.... to se nedá rozdýchat. Uráží mě to jako vojáka a uráží mě to jako občana ČR.

Aby bylo jasno, politická a veřejná diskuze nad nasazováním našich vojáků; kritické posuzování kde, kdy, jak, s kým, proč a za co se angažovat; kritické zkoumání našich strategií atd.... to vše je nejen potřebné, ale v demokratické společnosti přímo nutné. Ale NE TEĎ A NE TAKHLE!

Začít vykřikovat o stahování, chybách, okupaci a špatné strategii v době, kdy utržíme ztráty na bojišti, není jen plivnutí do tváře vojáků, které jsme tam poslali. To je podkopávání naší obranyschopnosti a bezpečnosti! Talibanu říkáme, že je třeba ještě chvíli vydržet a útočit dále..... a že Češi jsou to správné slabé místo. Všem potencionálním protivníkům říkáme, že na Čechy to mohou zkusit, protože se při prvních ztrátách rozloží. Teroristům říkáme, že jsme dobrý cíl, protože se lehce najde dostatečně vysoko postavený blb, který jim v jejich úsilí (šíření strachu a nenávisti) beztrestně pomůže, a že jsme tak slabá společnost, že by minimální úsilí mohlo přinést kýžený efekt. Všem současným i možným budoucím spojencům říkáme, že na Čechy se nemají spoléhat, protože až půjde do tuhého, začnou se rozkládat, utíkat z boje a svalovat vinu na druhé. Také jim to říká, že si mají dvakrát rozmyslet, jestli za Čechy krvácet, protože až se to otočí, tak oni za ně krvácet rozhodně nebudou. Našim občanům tím říkáme, že už se fakt nedá věřit ničemu, protože bůhví jak to všechno vlastně je ("....říkali, jak je to potřeba, a teď sám bývalý ministr zahraničí tvrdí, že to byly jen kecy....a příště to zase budou jen kecy"). Co tím říkáme našim vojákům, to raději ani nechci psát.

O efektivitě spojenecké - a tedy i NAŠÍ - strategie v Afghánistánu si mohu myslet svoje, ale čas k diskuzi není uprostřed bitvy, kdy umírají naši vojáci. A způsob, jak to řešit, rozhodně není takovéto mediální vyjádření poslance a bývalého ministra zahraničí. Mimochodem, je to vyjadřování poslance a bývalého člena vlády, který u aliančních diskusí k afghánské strategii seděl, mohl je oponovat a který teď zcela vědomě podkopává komunikační úsilí aliance, její jednotu a válečné úsilí ve válce, kterou nebojujeme jen na zemi, ale také v informačním prostoru.

V Afghánistánu jsem byl jako voják speciálních sil nasazen několikrát. Dobře si pamatuji doby, kdy nebylo dne, aby naši spojenci, kolegové, kamarádi nepřicházeli o své spolubojovníky, a to v mnohem větších počtech. Sdíleli jsme s nimi břemeno a vždy jsem byl schopen se jim podívat do očí. Rád bych u toho pocitu sebeúcty zůstal. Jestli chytré hlavy vyhodnotí, že se máme z Afghánistánu stáhnout, nebo jestli prostě nebude politická vůle pokračovat - budiž. Ale NE TEĎ A NE TAKHLE!

Vy přátelé, kteří máte možnost veřejného působení, nenechte to tak prosím.

Obecně se k věcem, které zavání politikou nerad takto (polo)veřejně vyjadřuji. Tohle jsem ale musel a kdykoliv se pod to podepíšu (sdílejte podle libosti).

Odbočka:
Zákon č. 40/2009 Sb. Zákon trestní zákoník, § 314 Sabotáž říká: (1) Kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky anebo poškodit mezinárodní organizaci zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce nebo se dopustí jiného jednání k tomu, aby
a) mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu mezinárodní organizace,... ozbrojených sil..., nebo
b) způsobil v činnosti takového orgánu anebo takové organizace nebo instituce poruchu nebo jinou závažnou škodu,.... (3)...
c) ohrozí-li takovým činem závažně mezinárodní postavení České republiky nebo postavení mezinárodní organizace, jejíž je Česká republika členem...

Ano, nejsem právník, jistě nelze prokázat záměr a dopady, poslanecká imunita atd... Za mě je to ale jasná sabotáž! Možná ne v trestněprávní rovině, ale v morální ano. O tom nepochybuji."

(článek Vojáci mají právo vyjadřovat své názory a ostatní zase mají právo je slyšet ZDE)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty