Karel Růžička: Mít ubytování nesmí být luxus

28.04.2018 11:08

Drahé bydlení a nízké mzdy jsou problémy, které trápí českou společnost. Proto Socialistická Solidarita, Alternativa Zdola a Bydlet-žít, iniciativa za dostupné bydlení pořádají na 1. máje demonstraci Za dostupné bydlení a důstojnou mzdu, která začne ve 14:00 na Jungmannově náměstí.

Karel Růžička: Mít ubytování nesmí být luxus
Foto: ušetřeno.cz
Popisek: byt, ilustrační foto

Socialistická Solidarita, Alternativa Zdola a Bydlet-žít, iniciativa za dostupné bydlení si vybraly datum 1. máje, svátek pracujících, aby upozornily na fakt, že i přes současný mírný růst mezd mají mnozí lidé problém s uhrazením svých běžných životních nákladů. Zatímco je finanční ohodnocení pracujících stále nedostatečné, majitelé domů neváhají neúnosně zvyšovat nájemné.

Protestující se sejdou ve 14:00 na Jungmannově náměstí. “Veškeré navýšení mzdy dnes posíláme obratem na účet majitele domu. To považujeme za skandální. Lidé, kteří naše města udržují v chodu, v těchto městech nemohou žít ve vyhovujících podmínkách. To je pro nás nepřijatelné. Práce musí být zdrojem obživy a seberealizace, ne dřinou, jejíž výsledky končí jako zisk úzkého okruhu podnikatelů,” vysvětluje důvod svolání demonstrace Petr Pávek ze Socialistické Solidarity.

“Mít ubytování nesmí být luxus. V 21. století uprostřed Evropy s její vysokou ekonomickou produktivitou a civilizačními tradicemi je hanbou, nemají-li desítky tisíc lidí důstojné, stálé a bezpečné ubytování. Je hanbou, jsou-li miliony lidí pobírající za svoji dobře odvedenou práci často i nadprůměrné platy odsouzeny celý svůj produktivní život splácet pořízení vlastního bytu. Lidé se obejdou bez volného trhu, ale ne bez domova,” říká Karel Růžička z Alternativy zdola.

“Apelujeme na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou a příslušné úřady, aby se touto tristní situací začaly ihned zabývat. Je potřeba nastavit pravidla tak, aby bydlení sloužilo pro osobní potřebu lidí, ne jako investice malé skupiny spekulantů a developerů, kteří byty a domy nabízejí za předražené ceny nebo je nechávají prázdné chátrat. Zatímco v České republice zůstávají bez přístřeší desítky tisíc jejích obyvatel,” žádá řešení Mary Dobra z Bydlet-žít, iniciativy za dostupné bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.