Karel Sedláček: Ryby chyby. Politici svým voličům slibují pěkné úlovky

12.04.2015 18:32

Název mého dnešního fejetonu možná svádí k domněnce, že si chci dělat z rybářů legraci. Ani nechci zesměšňovat rybářskou latinu, kdy muži s udicí rozpažují ruce jako při prostných a ukazují velikost chycené ryby.

Karel Sedláček: Ryby chyby. Politici svým voličům slibují pěkné úlovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Nejen rybáři svým manželkám, ale i politici svým voličům slibují pěkné úlovky. Třeba v podobě polapených korupčníků, tunelářů a vůbec všelijakých zloduchů. A výsledek? Sliby chyby. Tuhle starou pravdu prověřila staletí a vtělila do známého českého přísloví.

Prakticky všechny polistopadové vlády si do svého znaku vetkly líbivé sliby, že chytí v kalném českém rybníku velké zkorumpované ryby. Připomeňme, jak skončilo s fanfárami ohlašované tažení Miloše Zemana, tehdy sociálnědemokratického předsedy a premiéra.

Svou síť nazval „čisté ruce“ a uvízla v ní jen jediná, za to pěkně velká ryba – k všeobecnému překvapení jeho sociálnědemokratický ministr financí Svoboda. Drobné mřenky nepočítám, i když jich taky byla řádka.

Nemám čas ani chuť tady rozebírat všechny ty korupční skandály a skandálky, ty opravdové i ty nafouknuté bubliny, které za poslední čtvrtstoletí prošly českým mediálním prostorem. Jen pár jich skončilo pravomocným soudním rozhodnutím, ostatní buď splaskly, nebo vyšuměly.

K jistému obratu však přece jen došlo. Od července 2010 byla totiž tři roky u moci středopravicová vláda Petra Nečase, který ji nazval koalicí rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci. Čili neporušil slibnou tradici slibů.

Policisté i státní zástupci však pochopili, že nastalo jiné klima a 14. května 2012 byl sociálnědemokratický hejtman Rath uloven se sedmimilionovým úplatkem v hotovosti v papírové krabici. To byl doslova sólokapr! Nyní čeká na soudní rozsudek.

Někteří jeho kumpáni se už dočkali. Byli odsouzeni, i když zatím nepravomocně. Jde například o Petra Kotta, který dostal 7 a půl roku za korupci společně se svou manželkou, bývalou významnou funkcionářkou sociální demokracie, za svobodna Pancovou. Je to tentýž Kott, bývalý poslanec, kterého kvůli alkoholu jeho rodná strana ODS vyloučila.

Mandátu se ale nevzdal a v letech 2005 až 2006 držel při životě sociálnědemokratickou Paroubkovu vládu. Nejspíš náhodou byl Kott jmenován šéfem středočeské Všeobecné zdravotní pojišťovny ještě před tím, než socialisté opustili vládní pozice. Nešlo o Paroubkovu politickou korupci?

Nečasova vláda přesto padla, poražena vlastními zbraněmi. Paradoxně se stala obětí své vlastní protikorupční snahy. Těch důvodů k pádu vlády bylo sice víc, ale mediálně byla tou poslední rozhodující kapkou monstrózní policejní akce:

Bývalí poslanci Občanské demokratické strany Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř byli obviněni z údajné korupce a vyšetřování mířilo na premiéra. Začalo se mluvit o politické korupci. Cíle bylo dosaženo, Nečas podal demisi. Důsledky známe.

Nyní také víme, že policisté i státní zástupce vyrobili zmetek. Na zmíněné tři bývalé poslance byla vazba uvalena neoprávněně, a proto dostanou odškodné od půl milionu do 800 tisíc korun.

Pokud jim toto bolestné zaplatí ti, kteří je do vězení uvrhli, čili státní zástupce Ivo Ištván a šéf Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, pak je to správný postih za špatně odvedenou práci.

Pokud tuto částku zaplatí ministerstvo spravedlnosti ze státního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků, pak je to chyba jako hrom. Na to bychom si měli vzpomenout při volbách.

Vždyť i současná vláda slibovala nekompromisní boj s korupcí. Za chyby se přece musí platit. A odpovědní ministři by měli ty, kteří se jich dopustili, pustit k vodě. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…