Lukáš Kovanda: Trhy doufají v částečný smír v obchodní válce USA a Číny

10.10.2019 7:32

Komentář k nejnovějšímu vývoji obchodních vztahů USA a Číny před dalším kolem vyjednávání

Lukáš Kovanda: Trhy doufají v částečný smír v obchodní válce USA a Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Evropské akcie znatelně posílily, stejně jako termínové kontrakty na americké akcie, poté, co Čína oživila naději, že dojde k žádoucímu posunu v její obchodní válce s USA. Ta už trvá více než rok a půl a žádná ze stran zatím nebyla s to učinit zásadní ústupek, který by pomohl ustavit alespoň částečný smír.

Právě částečnému smíru je Čína podle zpráv stále otevřena. Navzdory tomu, že Spojené státy zařadily na černou listinu další čínské technologické firmy kvůli jejich údajnému podílu na represi a detenci menšin západní Číny.

Dnes by tak ve Washingtonu mělo začít další kolo obchodních vyjednávání mezi dvěma nejsilnějšími ekonomikami světa. Čína se podle všeho obává dopadu dalších možných cel na svoji ekonomiku. Částečný smír proto podmiňuje právě tím, že už další cla na její dovoz do USA Washington zavádět nebude. Trumpova administrativa již dříve oznámila, že k zavedení dalších cel přistoupí v říjnu a pak v prosinci letošního roku. Peking signalizuje, že pokud tato cla zavedena nebudou, je ochoten navýšit svůj odkup amerických zemědělských produktů. Nutno však říci, že nákup zemědělských produktů není klíčovým požadavkem Washingtonu. Tím je zamezení krádežím duševního vlastnictví či znatelnější čínské otevření se zahraničním investicím.

Bez ústupku v těchto klíčových oblastech nelze čekat konečnou dohodu mezi USA a Čínou. Na druhou stranu, americký prezident Donald Trump chce být příští rok znovuzvolený. Navíc je nyní pod tlakem probíhajícího procesu snahy o své odvolání. To obé by jej mohlo vést k částečnému ústupku Pekingu, či třeba odložení již oznámeného zavedení či navýšení cel. Právě na to trh právě teď sází.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.