MÉDIA: Potlesk pro Havla, ale i kritika v diskuzích

22.12.2011 10:44

Poslední loučení s Václavem Havlem dospělo dnes k více než desetitisicovému smutečnímu průvodu, vedoucímu z Pražské křižovatky na nádvoří Hradčanského náměstí. Zde kolem desáté hodiny vojáci rakev s ostatky Václava Havla sňali a přenesli ji do Vladislavského sálu, kde je vystavena. Co se všechno událo a jak komentují dosavadní smuteční dny česká média a diskuzní fóra?

MÉDIA: Potlesk pro Havla, ale i kritika v diskuzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na deset tisíc lidí doprovodilo ostatky Václava Havla na Pražský hrad

Překvapilo mě, že již po sedmé hodině ráno se lidé scházeli v blízkosti centra Pražská křižovatky a celkem pak šlo v průvodu za rakví přs deset tisíc lidí. To nepochybně svědčí o oblibě exprezidenta Václava Havla. Stejně tak jako potlesk, v momentě, kdy se objevila rakev zahalena státní vlajkou. Potlesk při smutečním průvodu je neobvyklý a vymýká se oficiálnímu protokolu tohoto aktu. Avšak byl určený Václavu Havlovi dramatikovi a umělci. Tak to jistě tleskající chápali a vyjádřili tak téměř pětiminutovým potleskem úctu k zesnulému prezidentovi Havlovi. Mnozí lidé rovněž zvonili klíčí, jedním ze symbolů sametové revoluce roku 1989, v jejímž čele Václav Havel stál.

Česká média, včetně veřejnoprávního rozhlasu a televize) informují o smutečních dnech za Václava Havla objektivně až na absenci některých informací, které kritizují exprezidenta.

Zarážející bylo, že u úvodního článku (z neděle dne 18.12.2011), který informoval o smrti V.Havla byla na serveru iDnes odstraněna diskuze. Bez možnosti pro čtenáře diskutovat, byly i další články, referující o Havlově smrti. Například i tento výborný článek: Pravda a láska, blbá nálada - Havlova slova neměl a stále nemá možnost pro diskuzi. V následujících dnech již na iDnes diskuzi pod články zapnuli. Přesto postup vydavatele iDnes, či šéfredaktora, je nanejvýš skandální. Opět se objevily tendence filtrovat písemný projev, což je v demokracii nepřípustné. Případem by se měl zabývat výbor pro média Poslanecké sněmovny.

Pravým opakem přístupu k informacím a veřejné diskuzi jsou Parlamentní listy. Zde je velmi jednoduchý přístup k veškerým fórum pod články. Výjimku netvoří ani články o smrti Václava Havla. Diskuze, jako např. tato: Psychopati, hnus - zhroucená vdova Dagmar Havlová nemá klid, obsahuje četné výpady a hanlivé výroky na Václava Havla. Redakce však nic necenzuruje. Tohle je snad jediné médium v českých rukou, které je objektivní. Postupuje tak, jak by si Václav Havel přál. Svobodně zveřejňuje všechny názory. Tak, jak to v opravdové demokracii má být.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pc-politika.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…