Martin J. Kadrman: Tanečky kolem přerovského zámku se po pěti letech vrací na svůj počátek

16.03.2017 18:36

Památková asociace ASORKD se již pět let aktivně zabývá problematickým děním, které provází osud renesančního zámku v Přerově nad Labem.

Martin J. Kadrman: Tanečky kolem přerovského zámku se po pěti letech vrací na svůj počátek
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Český rozhlas, který je majitelem zámku, dlouhodobě avizuje záměr zámek prodat. ASORKD průběžně informovala jak členy Rady ČRo, tak i zákonodárce o velmi podivném pozadí, který plánovaný prodej provázel. Rada ČRo veřejný, avšak netransparentní prodej zámku nakonec zastavila a celá ostudná kauza vyvrcholila v lednu tohoto roku, kdy Obvodní soud pro Prahu 2 vydal prozatím nepravomocný rozsudek, kterým byli odsouzeni tehdejší ministr kultury Jiří Balvín, náměstek generálního ředitele ČRo Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica.

Vzhledem k tomu, že zámek přímo sousedí s Polabským národopisným muzeem, v jehož areálu se nachází čtvrtý nejstarší skanzen v Evropě, iniciovali jsme jednání s dnes již bývalým vedením Středočeského kraje, které je zřizovatelem skanzenu. Cílem jednání bylo přesvědčit vedení Středočeského kraje, aby projevilo zájem o koupi zámku a jeho následné propojení se skanzenem. Vznikl by tak v České republice ojedinělý areál, který by zahrnoval jak lidovou stavbu, tak stavbu zámeckou a život v nich.

Tuto myšlenku nakonec vedení SČ kraje podpořilo a podpořila ji i sama obec Přerov nad Labem. Bohužel k podpisu kupní smlouvy z důvodu liknavosti dnes již bývalého hejtmana Miloše Petery, nikdy nedošlo. Nové vedení SČ kraje však projekt propojení skanzenu s renesančním zámkem vnímá spíše politicky, kdy nechce pokračovat v projektu, který z jejich pohledu iniciovali jejich předchůdci, kteří dnes sedí v opozičních lavicích.

Jsme však i nadále přesvědčeni, že je ve veřejném zájmu, aby tato úchvatná stavba, jejíž potenciál čeká na odhalení, zůstala v majetku státu či v majetku veřejné instituce. Je ve veřejném zájmu, aby byl zámek přístupný veřejnosti, aby byl využit jeho potenciál pro podporu cestovního ruchu ve Středočeském kraji a nakonec, aby jeho zapojením do areálu sousedního skanzenu byla podpořena jeho atraktivita a mohla být rozšířena i jeho expozice. Celý projekt by ve svém důsledku zvýšil návštěvnost celého unikátního areálu.

Jsme přesvědčeni, že Středočeský kraj je tím nejlogičtějším a nejvhodnějším subjektem, který by se měl stát majitelem renesančního zámku v Přerově nad Labem. Touto cestou si dovolujeme apelovat na členy Rady Středočeského kraje, zejména na paní hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, aby přehodnotila svůj dosavadní odmítavý postoj k této bohulibé myšlence a zahájila jednání s Českým rozhlasem o podmínkách prodeje zámku. Apelujeme také na zákonodárce, kteří v minulosti projevili pochopení nad veřejným zájmem, který v této kauze převažuje nad vším ostatním. 

Autor je viceprezident Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka