Michael Rada: Děláme jinak. Bomby v USA

19.09.2016 8:35

V mnoha závodech svých klientů se setkávám se znalostí názvu PRŮMYSL 4.0. Management se nad ním raduje, a dělníci se ho neobávají, protože na podobné myšlenky nemají čas ani prostor. V prostředí mimo továrny jsou však již lidé, kteří chápou, že 4.0 je jen krok a možná, že špatným směrem.

Michael Rada: Děláme jinak. Bomby v USA
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Tento článek jsem začal psát jen několik hodin před tím, než v New Yorku ve čtvrti Chelsea, zranila bomba 29 lidí. I přesto, že do tohoto okamžiku nebyl potvrzen terorismus (a to ani přesto, že šlo již o druhý výbuch v průběhu několika dní a třetí „bombu“ zachytily neodpálenou), jsem si uvědomil, že ona radost nad PRŮMYSLEM 4.0 je v čím dál větší míře kombinována s radostí nad příchodem INTERNETU VĚCÍ.

První myšlenkou, která mi totiž proběhla hlavou, když mi manželka četla, že nalezená, neodpálená bomba byl tlakový hrnec propojený telefonem, byla CHYTRÝ HRNEC.

Ač to v prvním okamžiku mohlo znít jako jeden z rychlých, špatných vtipů, při uvážení mi to připadá, jako jedna z naprosto reálných možností, o kterých propagátoři INTERNETU VĚCÍ, nehovoří.

Bezpečnost sítě spolu s bezpečností připojených zařízení a jejich uživatelů, bývá většinou shrnuta do slov NENÍ PROBLÉM, MÁME ZABEZPEČENÍ.

Přemýšlím, zda-li se jedná o stejnou bezstarostnost na které se živý tisíce firem vyvíjejících antiviry, další desetitisíce vyvíjející bezpečností systémy nejen pro peněžní automaty, ale i pro firmy, mající strach, že únik by mohl odhalit, že objemy výroby nejsou vůbec postaveny na objemech poptávky a vyrábí se vlastně na dluh, léta dopředu.

Ale možná, že je to ta bezpečnost, které věří i počítačový miliardáři, kteří byli první, kdo začali používat notebooky, tablety a mobily s kamerami, aby je pak začali zalepovat kousky lepicí pásky, aby se náhodný divák nedíval, co vlastně dělají, či jak to vypadá u nich doma.

Né. To je určitě ta bezpečnost o které hovoří politické špičky, a celé vlády investující čím dál více prostředků do kybernetické bezpečnosti, aby zjistily, že přichází s nápravami něčeho, co protistrana, již několik let nepoužívá, protože dávno přešla na technologie, o kterých se ještě ani nemluví.

Internet věcí se krásně poslouchá a já věřím, že odborníci jako je například PATRICK ZANDL a další, jsou si vědomi rizik a nesnaží se je nevidět, ale předcházet jejich vzniku, ale přesto, stejně jako v případě PRŮMYSLU 4.0, si dovolím mít pochybnosti.

To že si dokážete na dálku mobilem zapnout v zimě ohřev Vašeho vozu, abyste nemuseli nastupovat, jako obyčejní smrtelníci do auto vymrzlého je super, ale nemůže ha za Vás vyhřát pro sebe i někdo jiný? To že si můžete při příjezdu domů otevřít přes internet nejen garáž, ale i zapnout mikrovlnku s večeří a začít napouštět vanu je také super, ale co když právě díky tomu zjistíte, že až na onu mikrovlnku a přetékající vodu, Vám toho z Vaší chytré domácnosti moc nezbylo.

Vaše chytré hodinky a smart náramky umožní být pořád s Vámi všem, kdo dokáží prolomit jejich komunikační kanály a jak ukázal test strany zelených (který přišel léta po tom, co se to děje v tuzemsku i zahraničí), není ani odposlech bezpečnostních složek, žádným problémem, máte-li alespoň několik tisíc korun na nákup komponentů.

Jak píši v úvodu, New York ukázal fotografii chytrého hrnce a s ní i návod pro ty, kdo nevěděli, jakou cestou se vydat. Zůstává, stejně jako v minulosti jen na nás, abychom se rozhodli, zda-li vše vsadíme na jedinou kartu, která je nám servírována na zlatém podnose, či použijeme vlastní rozum.

Autor je "otcem projektu" Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje, které založil s cílem "vytvoření světa bez odpadů a plýtvání ve všech jejich podobách". Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1. 1. 2015  projekt E-MOTION, v němž se věnuje publicitě osobních elektrických transportérů, například elektrických jednokolek s gyroskopem. Předtím působil na seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska. Za nejlepší knihy považuje MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY a PROROK, jelikož dle jeho slov obě nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je prý jeho dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechová vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah jeho příspěvků vynahradí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.