Michael Rada: První ročník je zlomový

01.02.2017 11:08

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo první ročník nové soutěže. Jmenuje se „Přeměna odpadů na zdroje“. I přes prvotní skepsi spojenou s faktem, že pro účast musím věc nejdříve vyhodit do koše, abych ji mohl vyndat, se ukázalo, že tomu tak není a to znamená…

Michael Rada: První ročník je zlomový
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Že již první ročník může být ročníkem zlomovým.

Může totiž ukázat, že Plýtvat a Vytvářet odpad není třeba, dokážeme-li najít cestu jak prvému i druhému předcházet.

A to je dobře.

Soutěž má vlastní stránky, které najdete ZDE a na nich najdete, kromě mnoha dalších, zajímavých informací i tento obrázek.

Ne, není to fotografie ze sídla Ministerstva, to sídlí v historické budově na břehu Vltavy, v budově za kterou stojí stejný architekt, který v Hirošimě postavil budovu, jež jako jedna z mála odolal atomovému výbuchu a dodnes je mementem toho, co dokáže lidská zloba.

Důvod, proč obrázek ukazuji je prostý. Firma, která stojí za těmi krásnými a lesklými obklady, totiž k jejich výrobě použila materiál, který kdyby jí nebylo, skončil by jako odpad, ale nestalo se tak. Jedná se o rozbitá zrcadle jednoho z největších čínských výrobců. Materiál, který český um a důvtip dokázal přepracovat do obrazu této krásné dlažby, reflektující nejen prostor, ale i každého, kdo do něj vstoupí.

Námi představené projekty nemají takovýto rozsah, ani je nedoprovází profesionální fotografie. Jediné, co můžeme nabídnout jsou funkční, ručně dělané výrobky, jejichž základem jsou výrobky jiné, takové, které měly skončit na skládkách, protože „se nepovedly, či byly nadbytečné“.

 

Pro všechny, kdo budou číst tento příspěvek po 31.1.2017 a budou zklamaní, že se nemohli účastnit, protože o soutěži nevěděli mám však dobrou zprávu. MPO se rozhodlo termín podání přihlášek posunout o jeden měsíc, a tak se otvírá možnost přispět i dalším a zdaleka ne jenom firmám, či designérům.

  • Vyzvaní jsou stavebníci
  • Vyzvané jsou obce a státní správa
  • Vyzvané jsou školy a kroužky a

Vyzvání jsou tak téměř všichni, a to včetně jedinců a souhrnné informace a přihlášky je možné stáhnout přímo ze stránek MPO, konkrétně ZDE, konkrétně ve spodní části stránky.

A díky přijmutí možnosti pracovat s přebytky a ne, jen odpady, se tak všichni vyhnou i riziku, že budu provádět při shánění materiálů činnost neslučující se s tuzemskou legislativou, která zakazuje osobám, které k tomu nemají legální oprávnění, zacházet s odpadem.

A láká-li Vás šance ukázat, co dokážete a nemáte-li nápady, možná Vám pomůže některý se seminářů na téma Prevence vzniku odpadu a ZERO WASTE, která se bude konat ve Vašem městě. Kdy? To záleží jen na Vás.

Věřím, že se nás v soutěži sejde co nejvíce a prokážeme, že tvrzení „Co Čech, to tvůrce“

Autor je "otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje, které založil s cílem "vytvoření světa bez odpadů a plýtvání ve všech jejich podobách". Pro tento cíl založil a buduje nové a jediné průmyslové odvětví, které se zabývá systémovou prevencí vzniku odpadu a nese název INDUSTRIAL UPCYCLING. Věnuje se zároveň publicitě osobních elektrických transportérů, například elektrických jednokolek s gyroskopem. Předtím působil na seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska. Za nejlepší knihy považuje MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY a PROROK, jelikož dle jeho slov obě nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je prý jeho dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechová vždy správně, věří, že to čtenářům obsah jeho příspěvků vynahradí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…