Oleg Gubin: Odkaz Václava Havla je doma vnímán ve všech souvislostech

22.12.2011 7:28

Zesnulý exprezident Václav Havel patří nepochybně mezi české nejvýznamnější osobnosti v uplynulých čtyřiceti letech. Havlovu úlohu v boji za svobodu a demokracii oceňují čelní politici na celém světě a vůbec k tomu nepotřebovali samostatný zákon, přijatý naší vládou. Na Havlův pohřeb přijede tolik smutečních hostí ze zahraničí, že i s domácími všechny nepojme ani Svatovítská katedrála.

Oleg Gubin: Odkaz Václava Havla je doma vnímán ve všech souvislostech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

Ovšem na domácí politické scéně je odkaz Václava Havla vnímán spíše rozporuplně. Určitě zaslouží obdiv za vytrvalý odpor vůči totalitě, i za cenu sebeobětování. Havlovi kritici však připomínají také protipól: Havlovo bezvýhradné přijímání všeho, co pochází z USA, hraničící přímo s patolízalstvím a servilitou. V tomto směru nelze zapomenout Havlovu podporu USA při občanské válce v Jugoslávii v devadesátých letech, zejména jeho pověstný termín “humanitární bombardování“ Srbska.

Mnozí lidé Havlovi vyčítají podíl na rozpadu společného státu. Zejména z toho důvodu, že se už jako prezident zasadil o potlačení zbrojního průmyslu, zejména na Slovensku. To s velkou spokojeností přivítaly americké zbrojovky, doma však značně vzrostla nezaměstnanost.

Vnímání osobnosti Václava Havla veřejností nepřispělo ani mediální utváření kultu jeho osobnosti. Lidé brali svého prezidenta jako člověka z masa a kostí, s vysoce převažujícími kladnými vlastnostmi, ale také s některými přirozenými zápory.

Co mají společného Havel a Gorbačov

Podobně hodnocen je také jiný, v celosvětovém měřítku daleko významnější politik. Michail Gorbačov je uznáván po celém světě jako politik, který se rozhodující měrou zasadil o ukončení studené války, doma v Rusku se však žádné oblibě netěší.

Havlův Rudolfinský projev rozběsnil budoucí kmotry

Rudolfínský projev v listopadu 1997 považují někteří Havlovi kritici za prezidentovu největší chybu na domácím poli. V projevu zazněly termíny jako “blbá nálada“ anebo “mafiánský kapitalismus“. Václav Havel shrnul ve svém vystoupení všechna negativa, jimiž při Klausově ekonomické transformaci – přeloženo rozkradení státního majetku – prošla naše společnost.

Václav Havel byl po tomto projevu doslova zasypán nenávistnými výlevy pravicových politiků, považujících jeho projev za kopnutí do rozpadající se vlády Václava Klause. Spíše je však možno projev hodnotit jako přesné pojmenování aktuální politické situace. Potrefené husy se ozvaly, možná bylo mezi nimi zaslechnout i současné “kmotry“.

Zesnulý exprezident zasvětil celý život boji proti totalitě, boji za svobodné uplatnění lidských práv. Tento boj zůstává aktuální i nadále. Stále vládne totalitní vláda Miroslava Kalouska a Petra Nečase.

Vyšlo na serveru vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.