Ondřej Konrád: Rathův špatný týden

25.08.2012 9:30

Rozhodně neúspěšný, či spíš vysloveně nešťastný byl tento týden pro Davida Ratha. Přičemž se během něj několikrát mihla naděje, že by se snad bývalý středočeský hejtman mohl dostat konečně z vazby a čekat na soudní řízení na svobodě. Je třeba ale poznamenat, že šlo o nadějné momenty spíše mizivé. A je otázkou, co si od nich za korupci stíhaný politik ve skutečnosti sliboval.

Ondřej Konrád: Rathův špatný týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Těžko mohl například počítat, že by soud akceptoval nabízenou milionovou kauci, na níž se složili Rathův otec a synova přítelkyně. Na druhé straně ale asi nečekal, že bude toto pondělí stanovena částka čtrnácti milionů, která podle Rathových advokátů překračuje možnosti rodiny. Někoho možná napadlo, že ve skutečnosti by takovou kauci Rath odkudsi vyšťárat dovedl, i když mu byl před časem obstaven majetek. Jenže by mohl nastat vážný problém prokázat, odkud peníze pocházejí. A pak také – vysoká suma by mohla po rozsudku nenávratně zmizet coby pokuta jako součást trestu a tak dále. 

Čili Rath by si jen za enormně velkou cenu koupil pár měsíců svobody. A znovu nejistých, neboť možná už příští týden bude sněmovna projednávat další policejní žádost o vydání poslance Ratha ke stíhání v případu manipulace zakázek pro středočeské nemocnice. A nikdo netuší, zda by to neznamenalo další vazbu. Složené miliony by byly na nic. 

Rath sice kvůli kauci podal stížnost, jenomže mnohem podstatnější, a to představuje druhou špatnou zprávu pro něho, je fakt, že se žalobce Petr Jirát odvolal s úplně zásadní námitkou: podle něho neměla být vůbec možnost kauce připuštěna, protože je příliš velké riziko, že exhejtman bude na svobodě pokračovat v trestné činnosti a také že uteče do zahraničí. S tím asi soud polemizovat příliš nebude, a tak se možnost vyjít z litoměřické vazební věznice v dohledné době Rathovi značně vzdálila. 

Nadto už během týdne oba jeho právní zástupci opakovaně vyhlašovali, že peníze na kauci se sehnat nepodaří, a zdálo se, že by do případu jen jako „deux in machina“ z antického divadla musel vstoupit kdosi enormně bohatý, komu by na kauze z nějakých důvodů záleželo. 

Rathovi právníci někoho takového hledali a oslovili miliardáře Karla Janečka, zakladatele Protikorupčního fondu, který o složení kauce zřejmě vážně uvažoval a sliboval si, že jej za to Rath bude navigovat k nějakým jiným úplatkářským případům. Janeček se chtěl s Rathem setkat, ten o kontakt také stál a byl ochoten obětovat nemalý díl z měsíčního menza devadesáti minut návštěv rodinných příslušníků. Ale čtvrteční schůzka ve věznici k ničemu nevedla, Janeček od nápadu ustoupil a následně řekl, že Rath je sám významný korupčník a má ve vazbě zůstat. A zarazilo jej, jak mu z očí do očí Rath tvrdil, že nikdy žádný úplatek nevzal. 

Těžko ovšem, říci, co Janeček čekal. I kdyby mu Rath pomohl odkrýt nějaké nepravosti například z Paroubkových časů, na posuzování jeho kauzy by to nic nezměnilo. Musel by se na nějakém „obchodu“ domluvit s vyšetřovateli, a nikoli se soukromou osobou. 

A to představuje velmi vstřícnou spolupráci. Její mechanismus nedávno popsal deníku Právo státní zástupce Jirát, když hovořil o tom, že podnikatelka Salačová, která se ocitla ve vazbě společně s Rathem, Pancovou a dalšími a byla během léta propuštěna, neboť zřejmě vypovídala, může skutečně dosáhnout na podmínku, a měla by v procesu figurovat jako „spolupracující obviněný“. Jirát ovšem zdůrazňuje, že taková osoba musí mnohem víc než jen doznat svou trestnou činnost, totiž rozkrýt celou skupinu. K čemuž se paní Salačová údajně dosud neodhodlala. Média čerstvě upozorňují, že svou firmu, skrze niž protékaly desítky milionů k Rathovi, přepsala na syna, a dokonce přejmenovala. Což ale o jejím rozhodování, jak se u soudu zachovat, mnoho nenaznačuje. 

Rath jinak stále posílá z vazby různé vzkazy veřejnosti – chlubí se, že donašeče z něj Janeček neučinil. Ale nevysvětlí, proč tedy souhlasil se setkáním s jedním z nejhlasitějších bojovníků proti korupci a že by zřejmě přijal Janečkem zaplacenou kauci. Předpokládal snad, že by se tak stalo jenom tak, jak se říká „pro Rathovy krásné oči“? A exhejtman také znovu naznačuje, že peníze měly ve skutečnosti sloužit ČSSD na volební kampaň. O čemž ale bude soud i veřejnost těžko přesvědčovat vzhledem ke známým odposlechům, na kterých se z předávaných peněz raduje zcela jiným způsobem, než kdyby je měl vzápětí odevzdat do nějakého černého stranického fondu. 

Co pak bude vykládat poslancům a prostřednictvím televize celému národu při projednávání už zmíněné další policejní žádosti o jeho vydání, na to musíme počkat. Nejspíš zase půjde o jistým způsobem divadelní představení, ze kterého ovšem neplyne vůbec nic. V Rathovu nevinu bohužel věří jen lidé náchylní k různým konspiračním teoriím. Aniž by si všimli, že žádnou ale ani Rath sám nenabízí. Není totiž zřejmě, z čeho ji vyrobit.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…